Hållbar industri

Automatisk benplockare ger färskare lax

En automatisk benplockare från Uppsala har rensat en lax på världsrekordtiden 3,2 sekunder. Till skillnad från andra maskiner klarar den att dra ur benen ur köttet på pinfärska fiskar.

Publicerad

- Det betyder uppemot två dygns färskare fisk i livsmedelsdisken, säger uppfinnaren Kari Koljonen.

När laxfiléerna från Norge passerar de två plockhuvudena blir det tyst på det smattrande ljudet från den automatiska maskinen.

Den här gången tar det ungefär sju sekunder att rensa de två filéerna från en lax. Det är mer är än dubbelt så lång tid som benplockargänget Kari Koljonen och Anders Tärnström tidigare klarat med sin patenterade maskin. Men då var filéerna mindre och nästan perfekta i fason och form.

Nu har de nyligen installerat maskinen hos Roslagsfisk i Grisslehamn på Väddö. Kari Koljonen sitter vid datorn och programmerar styrkortet så att det passar just de här filéerna. Han försöker att få hastigheten på bandet att bli exakt rätt i förhållande till farten på plockhuvudena och den kraft med vilken de trycks mot filéerna.

De sju sekunder det tar att plocka de 54 benen ur två filéer ska pressas.

Ändå är den tiden tre gånger snabbare än vad de snabbaste mänskliga fingrar förmår att rensa en lax.

Men det är inte själva plocktiden som är den verkliga poängen med benplockaren. Det finns andra typer av maskiner som utan vidare kan rensa på sju sekunder och ännu snabbare. Men ingen av dessa kan plocka benen ur en lax som är helt färsk, just uppdragen ur fiskodlingen och filéad. Det färska fiskköttet kniper om benen för hårt. De böjs och brukar gå av under utdragningsprocessen.

Därför är de vanliga maskinbenade filéerna som köps i affärerna aldrig riktigt färska.

Maskinen i Grisslehamn har dock en utdragningsmekanism som gör att benen inte böjs utan dras ut i exakt samma vinkel, ungefär 45 graders lutning, som de har när de sitter i köttet.

- I dag fungerar tekniken bara på lax. Men vi tror att den också fungerar på filéer av regnbåge, även om dessa innehåller dubbelt så mycket ben som lax, säger Anders Tärnström.

Så fungerar plockhuvudet

* Plockhuvudet från Exos trycker först ner köttet så att några millimeter av benet kommer att sticka ut, tillräckligt för att en egg av hårdplast med 45 graders vinkel ska resa upp benet, samtidigt som en klaff av tunn stålplåt greppar tag i det.

* Nästa klaff, som kommer bråkdelen av en sekund senare, drar ut benet ännu ett litet stycke. Den tredje klaffen gör samma sak.

* När den femte klaffen upprepat samma procedur släpper benet köttet, leds och spolas iväg snett nedåt.

* Varje stålklaff är cirka sex centimeter bred och är, tillsammans med alla andra klaffar, monterad på ett slags cylinder.

* Från sidan ser det ut som ett skovelhjul, där varje skovel drar ut benet en liten bit.