Hållbar industri

Automationsjätten hämtar inspiration från Iphone

Ansgar Kriwet Foto: Festo
Ansgar Kriwet Foto: Festo

HANNOVER. Förenkla användningen. Öka hastigheten. Den nya förebilden för automationsindustrin är en smart telefon.

Publicerad

Automationsjätten Festo har ny hårdvara på gång. De kommer att visa den på industrimässan i Hannover i april, men doktor Ansgar Kriwet på Festo vill inte avslöja för mycket. Det han trots allt väljer att berätta kanske säger en del om vilken riktning det som kallas Industri 4.0 tänker marschera i.

– Ta Nokia och deras telefoner. De hade en massa olika modeller, det fanns en telefon för alla sorter. Sedan revolutionerade Apple branschen med en enda modell eftersom den hade enorma möjligheter att utvecklas med hjälp av programvara. Detta har alltså redan hänt i konsumentledet, men det har ännu inte skett vad gäller industriautomation.

Kriwet säger att den produkt Festo kommer att lansera är inspirerad av Apples Iphone, som han kallar den ”gyllene standarden”. Festos kommande hårdvara går att programmera via programvara och kan användas för en rad olika syften.

– Jag är djupt övertygad om att automation måste bli enklare. Det är fortfarande för komplicerat. Det kräver för mycket arbete att komma underfund med. När vi släpper ett programmerbart styrsystem i dag så kommer det med en manual som är lika tjock som en telefonkatalog. Ingen har tid att läsa den. Köper man en Iphone får man ingen manual över huvud taget.

Läs mer:

Roboten Frankas uppfinnare, Sami Haddadin, är inne på samma linje. Han talar om hur enkelhet och lägre pris kan demokratisera användningen.

– Om alla kan börja använda en robot på ett par minuter, då är det demokratisering, säger Sami Haddadin.

Ansgar Kriwet tror att det i slutändan är oundvikligt att den uppkopplade industrin måste förenklas, eftersom utvecklingen sker så snabbt i dag. Komplicerade system är inte bara dyra, de riskerar att vara gamla innan de ens hinner ut på marknaden.

– Vi behöver lära oss av konsumentvärlden. Förenkla och öka hastigheten. I slutändan handlar det om hur snabb man är.                   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!