Hållbar industri

Amazon presenterar den första helt autonoma lagerroboten

Proteon är Amazons första helt autonoma lagerrobot tänkt att arbeta sida vid sida med människor. Foto: Amazon
Proteon är Amazons första helt autonoma lagerrobot tänkt att arbeta sida vid sida med människor. Foto: Amazon

Amazon har presenterat lagerroboten Proteus – som är företagets första helt autonoma variant tänkt att arbeta sida vid sida med människor.  

Publicerad

Lagerautomatisering har varit en av e-handelsjätten Amazons framgångsrecept. Nu har bolaget tagit tekniken till en ny nivå i och med presentationen av den första helt autonoma lagerroboten Proteus. Den visades upp för första gången nu i veckan på Amazons årliga konferens Re:Mars i Las Vegas.

Proteus påminner om en robotdammsugare till utseendet men är större och mer kapabel. Den är utvecklad för att flytta runt vagnar i Amazons lagerlokaler och kan göra detta sida vid sida med människor. Hittills har robotar behövt vara separerade från ytor där människor arbetar.

Funktioner för säkerhet, varseblivning och navigering har utvecklats internt på Amazon. Men som Techcrunch noterar har bolaget köpt upp en rad robotbolag det senaste decenniet. Proteus liknar vad det sedan 2019 uppköpta bolaget Canvas utvecklat. 

Förutom Proteus visade Amazon även upp Cardinal, en robotarm tänkt att hantera paket som ligger staplade ovanpå varandra.