Hållbar industri

ABB:s sensor gör dumma motorer smarta

Jonas Spoorendonk, ansvarig för motorer på tyska ABB med den nya smarta motorsensorn. Foto: Marie Alpman
Den nya smarta motorsensorn visas på den pågående Hannovermässan. Här får USAs president Barack Obama en genomgång tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Luca Siermann
Sensorn kan fästas både på äldre och nya motorer. Signalerna använder Bluetooth till en gateway eller smart mobil där informationen skickas vidare till ABB:s moln. Foto: Marie Alpman

HANNOVER. En sensor, lite större än ett kreditkort, kopplar elmotorn till nätet och rapporterar hur den mår. Vinsten blir längre livslängd och färre stopp.

Publicerad

Som ett aktivitetsarmband för motorer. Så beskriver ABB sin nya smarta sensor för lågspänningsmotorer som premiärvisas vid den pågående industrimässan i Hannover.

Det nya sensorpaketet kan enkelt fästas på både nya och gamla motorer och mäter temperatur, vibrationer, ljud och ett antal andra parametrar som talar om hur motorn mår och hur mycket energi den förbrukar. Data skickas trådlöst till servrar i ABB:s moln, bearbetas och skickas tillbaka i form av överskådliga diagram. Den som är ansvarig för produktionen kan när som helst se status på mobilen eller i läsplattan genom en särskild app.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här