Hållbar industri

ABB släpper enarmad industrirobot: ”Kan arbeta i begränsade utrymmen”

Per Vegard Nerseth, chef för ABB:s enhet Robotics, och Sami Atiya, divisionschef för Robotics and Motion, tillsammans med den nya medlemmen i YuMi-familjen. Foto: ABB Foto: ABB
Per Vegard Nerseth, chef för ABB:s enhet Robotics, och Sami Atiya, divisionschef för Robotics and Motion, tillsammans med den nya medlemmen i YuMi-familjen. Foto: ABB Foto: ABB

Den samarbetande tvåarmade industriroboten Yumi har förhandsvisats i enarmad version. Syftet är att ge samma kapacitet i kompaktare format.

Publicerad

En samarbetande, eller kollaborativ, robot utmärks av att den kan arbeta sida vid sida med människor utan de säkerhetsstängsel som ”vanliga” industrirobotar kräver. ABB:s samarbetande robot YuMi lanserades för två år sedan, i en tvåarmad variant på endast 38 kilo. Nu har ABB, vid den pågående iREX-mässan (International Robotics Exhibition) i Tokyo, förhandsvisat en enarmad Yumi som ska ge ”branschledande kapacitet i ett mycket kompaktare format”.

Tack vare formatet ska den enkelt kunna integreras i befintliga monteringslinjer, och därigenom öka produktiviteten.

– Det innebär att roboten kan arbeta i begränsade utrymmen, vilket gör det enkelt att lägga till en ny samarbetande automationscell till en befintlig produktionslinje, säger ABB Sveriges presschef Christine Gunnarsson.

Läs mer:

Det ska också medföra att den enarmade roboten enkelt kan omgrupperas.

– Exempelvis så kan den användas för att mata delar till en tvåarmad Yumi-robot på morgonen, och sedan på eftermiddagen bytas till att utföra en monteringsuppgift eller betjäna en maskin, säger Christine Gunnarsson.

Den nya roboten har också funktioner för lead-through-programmering, vilket gör att man slipper specialutbildning av operatörer.

Precis som sin tvåarmade föregångare har den nya roboten en nyttolast på 500 gram. ABB uppger att nylanseringen är ett svar på att Yumi överträffat alla förväntningar.

”Den utformades ursprungligen för montering av små komponenter men har visat sig vara oerhört mångsidig. Den kan lösa Rubiks kub, laga sushi, slå in presenter och dirigera en orkester. Med tanke på Yumis enorma framgångar förväntar vi oss att vår nya enarmade robot ska tas emot med öppna armar”, säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics and Motion, i ett pressmeddelande.

Roboten får sin officiella lansering nästa år.

Läs mer:

ABB har dessutom tillkännagivit ett samarbete kring kollaborativa robotar med Kawasaki, som utvecklat en egen samarbetande robot vid namn dAro. Samarbetet går ut på att gemensamt sprida information om fördelarna med samverkande robotar, och att skapa branschinriktningar gällande programmering, kommunikation och säkerhet.

De båda bolagen kommer dock även fortsättningsvis att utveckla sina respektive samarbetande robotar var för sig.

Om ABB

  • ABB utvecklar teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät, och har omkring 136 000 medarbetare.
  • Kunderna återfinns inom energi, industri, transport och infrastruktur i över 100 länder.
  • Enheten ABB Robotics är aktiv i 53 länder och har till dags dato levererat över 300 000 robotlösningar.