Hållbar industri

ABB presenterar sin tvåarmade robot

Nu duger inte namnet Frida längre för ABB. Den tvåarmade roboten döps nu om till YuMi. Foto: ABB
Nu duger inte namnet Frida längre för ABB. Den tvåarmade roboten döps nu om till YuMi. Foto: ABB
Foto: ABB
Foto: ABB
Foto: ABB
Foto: ABB

ABBs tvåarmade robot är redo för jobb i industrin. Lanseringen sker vid nästa års industrimässa i Hannover.

Publicerad

Det har länge varit känt att ABB utvecklar en tvåarmad robot som ska kunna arbeta säkert tillsammans med människor.

Ny Teknik skrev redan för tre år sedan om konceptet Frida.

Nu är Frida redo för att ta jobb i industrin. Hon har dock fått ett nytt namn- Yumi - som är en förkortning av "You and Me".

- Att ge roboten namnet YuMi återspeglar den sanna betydelsen av samarbetet mellan människa och maskin. Människor och robotar delar på arbetsuppgifterna sida vid sida på ett sätt som vi aldrig kunnat föreställa oss tidigare, säger Per Vegard Nerseth, chef för ABB:s globala robotverksamhet i ett pressmeddelande.

Roboten kan både "se" och "känna" och ska kunna användas vid montering av mindre komponenter, i första hand inom elektroniktillverkning.

Armarna är vadderade och har försetts med beröringskänslig teknik som gör den säker för människor i närheten. Därmed ska den kunna jobba utan en skyddande bur.

Roboten kan enligt ABB hantera: "allt från små precisionstillverkade delar i ett mekaniskt armbandsur till komponenter i mobiltelefoner, läsplattor och bärbara datorer. YuMi rör sig med så stor noggrannhet att den kan trä en nål på tråd."

Lanseringen sker den 13 april 2015 vid den stora industrimässan i Hannover i Tyskland.

Robotar som kan arbeta tillsammans med människor är en stark trend.

Tyska Kuka lanserar till exempel under nästa år robotarmen LBR iiwa som har en mänsklig arm som förebild. Den sju-axliga roboten har utvecklats i samarbete med bland annat fordonstillverkaren Daimler där den används sedan flera år för att montera bakaxlar. Med hjälp av sensorer kan den känna sig fram för att placera en detalj rätt, även om den hamnat snett.

Flera uppstickare ser också sin chans att slå sig in på robotmarknaden. I maj besökte Ny Teknik danska Universal Robots som tillverkar enkla, lätta och flexibla robotar.

Google köpte förra året amerikanska Redwood Robotics om startades 2012 för att utveckla en enkel robotarm. En annan uppstickare är Rethink Robotics som fått enorm uppmärksamhet för sin dubbelarmade industrirobot Baxter.