Hållbar industri

3d-skrivare tas på allvar

Christian Leal, produktionsansvarig på Digital Mechanics i Västerås, byter kassett till en av företagets sammanlagt 13 3d-skrivare. Foto: Anders Forngren
Exempel på material som går att skriva ut i 3d: Plast: ABS, nylon, PCL, PLA, polykarbonater, polyeten, polyeterimid, PPSF/PPSU. Metall: Aluminium, stål, titan, silver, olika legeringar med kobolt, krom och titan. Övriga material: Keramiska pulver, lera, papper, gummi, silikon, glaspulver. Foto: Anders Forngren

Prototyptillverkning är fortfarande det vanligaste användningsområdet för 3d-skrivare i svensk industri. Men allt fler nosar på tekniken för tillverkning i små serier och för produktionsutrustning.

Publicerad

Specialiserade gripdon, monteringsfixturer och paletter i plast. Det är tre exempel på produktionsutrustning som snabbt kan tillverkas med hjälp av en 3d-skrivare.

– Här finns en stor potential för alla tillverkande företag. Det går snabbt och finns möjlighet till smarta lösningar som annars inte varit möjliga, säger Anders Sjöberg, marknadschef på Digital Mechanics.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här