Salladsrensande roboten pekar mot ett automatiserat jordbruk

2018-10-02 10:10  
Foto: Pixabay, Cambridge University (skärmdump)

Forskare vid Cambridge University har demonstrerat en robot som på egen hand kan rensa ett salladshuvud. Den är långsam och slarvig, men pekar ändå mot hur framtidens automatiserade jordbruk kan se ut.

Lantbrukarna har till stor del mekaniserat jordbruket, men vissa känsliga grödor kräver fortfarande manuell hantering. Det är dock svårt att hitta personal för att plocka ömtåliga frukter och grönsaker, och många odlare är beroende av utländsk arbetskraft. Det gäller inte minst i Storbritannien – och med Brexit i antågande är det hög tid för att automatisera.

Det är komplicerat att bygga robotar som är fingerfärdiga nog för uppdraget, och dyrt. Men nu visar Cambridge University upp en salladsrobot som är ett steg mot automation. I en video kan man se en modifierad Sawyer-bot som plockar de yttre bladen av ett salladshuvud.

Forskarnas system består av tre delar. Vadderade robotarmar som roterar salladshuvudet – och man använder en kamera och datorseende för att hitta stammen. Sedan kommer ett runt munstycke som med sugkraft tar tag i det yttre salladsbladet och försiktigt river av det utan att skada det övriga huvudet.

Det tar föga imponerande 27 sekunder att hantera varje salladshuvud, att jämföra med bara några sekunder för en människa. I dagsläget är roboten också alldeles för slarvig – hälften av gångerna missar den att ta bort det yttersta bladet.

Läs mer: Murande robotar ska rädda byggbranschen från Brexit

Dock lyckades forskarnas salladsalgoritm hitta huvudets mitt i 100 procent av testerna. Teamet bakom lösningen säger att deras system kan gå att applicera på andra grönsaker.

– Ur ett ingenjörsperspektiv utgör salladsrensning ett intressant robotproblem, eftersom bladen är mjuka, att de lätt rivs sönder, och att salladens form aldrig är given. Det datorseende som vi har utvecklat, som utgör kärnan i vår salladsrensarrobot, kan appliceras på många andra grödor – som blomkål, där liknande information skulle behöva samlas in för efterbearbetningen av råvaran, säger Cambridge Universitys Luca Scimeca i ett pressmeddelande.

Johan Forsberg

Mer om: Robot Jordbruk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt