Cassini avslutar sitt rymduppdrag

2017-05-10 17:01  
Grafik: Jonas Askergren

GRAFIK. Efter nästan 20 år i rymden ska Cassini avsluta sitt utforskande av planeten Saturnus. Sista äventyret blir ett närgånget kamikazeuppdrag.

Cassini har hjälpt forskare på jorden att få helt ny kunskap om Saturnus och dess månar. Projektet, som drivs av NASA, ESA och Italiens rymdstyrelse har bland annat visat att månarna Enceladus och Titan potentiellt har beboeliga områden.

Efter att först ha rest i sju år för att nå Saturnus, och därefter cirklat runt planeten i närmare 13 år håller Cassinis bränsle på att ta slut. Sista uppdraget blir en Grand Finale där farkosten tar sig innanför Saturnus ringar och tar bilder av planeten och dess omgivning på nära håll. När Cassini slutligen tappar kontakten med jorden, vilket den beräknas göra 15 september i år, enligt NASA, kommer den att brinna upp i Saturnus atmosfär.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Nasa Saturnus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer