Fordon

Här avgörs Saabs öde

Entrén till Vänersborgs tingsrätt

På måndag avgörs Saab Automobils fortsatta öde. Rekonstruktören ska då presentera en detaljerad överlevnadsplan för tingsrätten i Vänersborg och för fordringsägarna.

Publicerad

Tiden rinner ut för Saab Automobil i Trollhättan. Ägaren General Motors får den amerikanska statens stöd i ytterligare 60 dagar.

Innan dess måste det svenska dotterbolaget ha funnit nya ägare, bedömer näringsminister Maud Olofsson, som i dagarna besökt Washington och träffat företrädare för GM.

Saab kämpar på hemmaplan med att få till stånd en rekonstruktion av bolaget. På måndag håller tingsrätten i Vänersborg ett borgenärssammanträde kl 10.

Vid mötet, som hålls i Kommunhuset i Vänersborg, ska rekonstruktören, advokat Guy Lofalk presentera en detaljerad räddningsplan tillsammans med Saabs ledning.

Planen ska godtas dels av de tre rådmännen under ledning av rådmannen Cecilia Tisell, dels av över 1 300 fordringsägare – bland dem många underleverantörer – som Saab har skulder till.

Saab lämnade sin ansökan om få genomföra en bolagsrekonstruktion till tingsrätten Vänersborg den 20 februari i år. I den finns en grovplanering för hur bolaget ska räddas.

1) Omstrukturering.

Motorfabriken i Södertälje och växellådefabriken i Göteborg är redan sålda. Men också FoU-projekt kan komma att knoppas av.

I bilfabriken i Trollhättan fortlöper arbetet med mindre än halvfart och försäljningen av Saab-bilar är kraftigt sjunkande, vilket medför höga strukturella kostnader. Nedskärningar eller nyproduktion?

2) Saab skiljs från GM.

Ett avtal mellan Saab och GM sägs vara på väg att upprättas där Saab får en friare roll när det gäller tillverkning och leverans av Saab 9-4.

3) Lansering av tre nya bilmodeller: nya Saab 9-5, Saab 9-4 och nästa generation Saab 9-3.

4) Hitta nya investerare.

Rykten surrar kring kineriska spekulanter. En lista över ett tiotal hemliga intresserade köpare presenterades i början av veckan av bolagets ledning för fackförbundens förtroendevalda.

På måndag ska en mer noggrann och detaljerad räddningsplan presenteras för åhörarna i Kommunhuset i Vänersborg.

Detta då tingsrätten i Vänersborg ska stämma av hur rekonstruktionen fortlöper.

–Vi ska bedöma om planen är realistisk, säger rådmannen Cecilia Tisell.

Bolagets skulder uppgår till dryga 11 miljarder, varav 8 miljarder utgörs av skulder till företag inom GM-sfären.

Om någon av borgenärerna ogillar planen och vill att rekonstruktionen ska upphöra, kan de lämna in en sådan begäran till tingsrätten.

–Om en enda av borgenärerna anmäler till oss att rekonstruktionen ska upphöra måste tingsrätten ta ställning till begäran enligt lagen om företagsrekonstruktion, säger Cecilia Tisell.

Borgenärerna kan också kräva att en borgenärskommitté tillsätts . Den kan bestå av max tre ledamöter. Representanter för fordringsägarna kan ingå men även de Saab-anställda har rätt att få en ledamot i kommittén.

Rekonstruktören Guy Lofalk och Saab-ledningen kan också passa på att begära en förlängning av rekonstruktionen med ytterligare tre månader, räknat från den 20 maj.

Enligt Cecilia Tisell är det vanligt att rekonstruktioner pågår längre tid än den första tremånadersperioden.

–Maxtiden är dock ett år, om inte ackordsförhandlingar har beslutats, säger hon.