Deras teknik gör hela vindrutan till en display

2019-12-17 08:30  

Snart ska kinesiska Futurus visa upp lösningen som gör vindrutan till en ar-display. Föraren får stöd av grafik i synfältet, och baksätespassagerarna kan samtidigt se underhållning i rutan.

Nu tar bilbranschen klivet från heads up-displayer, som exempelvis visar rådande hastighetsbegränsning, till att föraren i synfältet backas upp av augmented reality, alltså förstärkt verklighet.

Läs mer: Kameror i självkörande bilar ska uppdatera kartan automatiskt

Kinesiska Futurus presenterar ett koncept där hela vindrutan har förvandlats till en enorm ar-display. Det Peking-baserade företaget säger sig ha lösningen klar för att genomföra själva projiceringen och utlovar att de ska visa upp tekniken på teknikmässan CES i Las Vegas i januari.

Synfältet är upp till 60 grader med en upplösning på 80 pixlar per grad och en luminans upp till 15 000 candela per kvadratmeter. Tanken är att grafik ska uppmärksamma föraren på faror, exempelvis kunna lysa upp linjerna mellan filer samt stödja navigationen genom att måla ut anvisningar på vägbanan. Det skriver Futurus på sin hemsida.

Vindrutan tar även över infotainmentskärmens roll som gränssnitt för telefonen och media. Enligt Futurus kan den visa underhållning för baksätespassagerarna utan att föraren kan uppfatta bilderna. Futurus hävdar att man nu samarbetar med stora biltillverkare kring att få ut lösningen i fordon.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt