Alkolås kan bli obligatoriskt för nya fordon i EU

2019-03-18 15:50  
Foto: ANDERS ANDERSSON / TT

Alkolås och varningssystem för när föraren är på väg att bli okoncentrerad kan bli obligatoriskt på nya vägfordon när EU inför nya säkerhetskrav.

Allt färre dör i trafiken i EU varje år, men de senaste åren har minskningen avstannat. EU-parlamentet vill därför införa nya säkerhetskrav på vägfordon, till exempel bilar och lastbilar, för att förbättra statistiken ytterligare, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det kan handla om alkolås, system som varnar om föraren blir trött eller kör för fort samt automatisk bromsfunktion.

Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker, säger till radiokanalen att det är ”rätt sannolikt” att de flesta framförda kraven kommer att gå igenom.

– Jag bedömer att även om det här inte är den exakta utkomsten så kommer vi nog att hamna någonstans ganska nära, säger han.

Läs mer: Volvo sänker hastigheten för att rädda liv

Säkerhetskraven ska nu förhandlas med medlemsländerna. De kan vara införda om några år.

Branschorganisationen Bil Sweden tycker generellt att förslaget är bra men för fram att en analys av kostnaderna för bilägare, tillverkare och samhälle inte riktigt har gjorts.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt