ENERGI

Grönt ljus för stor vindpark i Finland – markägare positiva

Finland satsar på vindkraft.
Finland satsar på vindkraft.

OX2 har fått klartecken till vindkraftsparken Rajamäenkylä, nära Finlands kust ungefär i höjd med Sundsvall. Parken innebär årliga mångmiljonintäkter för de inblandade kommunerna, uppger det svenska bolaget.

Publicerad Uppdaterad

Det är förvaltningsdomstolen i finländska Vasa som meddelar att delöversiktsplan och bygglov för Rajamäenkylä nu har vunnit laga kraft, skriver OX2 i ett pressmeddelande.

Turbinerna ska placeras i kommunerna Storö och Bötom, som kommer att få in årlig fastighetsskatt på uppskattningsvis 1,4 miljoner euro respektive 400 000 euro (motsvarande ungefär 15 respektive 5 miljoner kronor).

På många håll är vindkraft kontroversiell, men OX2 betonar att idén till denna park kom från områdets markägare.

– Den positiva inställningen från de kringboende har spelat en stor roll för att projektet ska bli verklighet, säger företagets landschef Teemu Loikkanen enligt pressmeddelandet.

Upp till 54 turbiner

Bygget ska påbörjas inom ett år, och vara klart om ungefär tre år. Det ska omfatta upp till 54 turbiner, och beskrivs som "en av Finlands största vindparker".

Någon planerad elproduktionssiffra anges ej, men de riktigt stora projekten planeras numera till havs. OX2 finns bland de företag som vill bygga storskalig vindkraft i Bottniska viken och längre söderut i Östersjön.