Energi

Ygeman tvingas backa om elnäten: ”Gör om gör rätt”

Från vänster: Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister. Bredvid honom Lars Hjälmered (M). Foto: TT
Från vänster: Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister. Bredvid honom Lars Hjälmered (M). Foto: TT

Regeringen drar tillbaka propositionen om hur elbolagen skulle få använda avgifter från elnätskunderna, efter stopp i riksdagen. Eljätten Eon oroas av beskedet, men oppositionen välkomnar det.

Publicerad

– Gör om och gör rätt, säger Lars Hjälmered, ordförande i näringsutskottet och talesperson för Moderaterna i energifrågor.

Regeringen fattar på torsdagen beslut om att dra tillbaka propositionen, vilket Altinget var först med att rapportera om.

Medan Lars Hjälmered välkomnar energiminister Anders Ygemans (S) drag är ett av de berörda bolagen, Eon, mer bekymrat.

"Vi har nu ett läge där vi behöver göra allt för att öka takten i investeringarna, därför oroas vi mycket över att propositionen har dragits tillbaka och nu ser ut att försenas" skriver Johan Mörnstam, Europachef för Eons energidistribution, i en kommentar.

Mörnstam framhåller att bolaget har en investeringsplan på 16 miljarder på fyra år och att den förutsätter att regeringens proposition antas.

Propositionen skulle bland annat ange hur elnätsbolagen skulle kunna ta ut avgifter framöver från kunder, avgifter som de inte tog in fullt ut under perioden 2012—2015. Motprestationen skulle vara att investera i näten.

Krav för låga

Men oppositionen, även regeringens samarbetspartier, anser att regeringens förslag inte ställer tillräckliga krav på bolagen. Det handlar bland annat om hur mycket de måste investera samtidigt som de tillåts ta ut avgifter som de på grund av rättsliga tvister inte har kunnat ta ut tidigare.

– Kunderna kan få mer pang för pengarna. Mer investeringar i näten och ökad kapacitet, hävdar Lars Hjälmered som dock inte förespeglar konsumenterna lägre elräkningar.

Det rör sig om mycket pengar, totalt 28 miljarder kronor. Detta skulle kunna läggas på konsumenterna i form av ökade avgifter.

Lars Hjälmered vill att energiministern omgående bjuder in riksdagens partier till samtal om vägen framåt. Förutom att öka kraven på investeringar vill han också se en utvärdering av kriståtgärder som vidtagits vid problem med elförsörjning i Skåne och Stockholm, samt en långsiktig plan för elnätsreglerna.

Vill samtala

Anders Ygeman har redan meddelat att han vill överlägga med riksdagspartierna om justeringar, som enligt honom inte kan bli "jättestora".

– Jag ser framför mig justeringar kanske i de så kallade kapitalbaskraven, det vill säga de som avgör hur mycket mer investeringar företagen måste göra, säger Anders Ygeman till TT.

Det gäller även krav på uppföljning av att investeringar verkligen har gjorts i den omfattning som krävs.

Han räknar med att en ny proposition kan lämnas till riksdagen strax före jul, i december.