Energi

Wow – nu har sydkoreanska fusionsreaktorn slagit världsrekord igen

Den koreanska tokamaken KSTAR. Foto: National Research Council of Science & Technology
Den koreanska tokamaken KSTAR. Foto: National Research Council of Science & Technology

Den sydkoreanska (artificiella) stjärnan har slagit nytt världsrekord ännu en gång. Fusionsanläggningen Kstar har lyckats upprätthålla plasma med jontemperaturen 100 miljoner grader Celsius i hela 30 sekunder.

Publicerad

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

För tre år sedan lyckades forskarna vid Korea Institute of Fusion Energy vid samma temperatur upprätthålla plasma i 1,5 sekunder. Senast Ny Teknik skrev om Kstar var i fjol, då rekordet sattes till 20 sekunder.

Sedan dess har forskarlaget förbättrat tokamakens (den torusformade reaktorn) magnetfältsegenskaper och värmesystem. Med dessa optimeringar är nu Kstar uppe i halvminuten, ett nytt världsrekord. Det skriver sajten Business Korea.

Målsättningen är 300 sekunder till 2025. Om du vill veta mer om Sydkoreas artificiella sol har Ny Teknik skrivit mer om den här.

Fakta: Fusionsanläggningar i världen

JET - Joint European Torus 

Den största fusionsanläggningen som är i bruk nu ligger i Oxfordshire i Storbritannien och är en tokamak, det vill säga en munkformad anläggning tänkt att upprätthålla plasma vid temperaturer kring 100 miljoner grader Celsius. 

ITER - International Thermonuclear Experimental Reactor 

Bygget i södra Frankrike har planerats sedan 1980-talet och kommer att bli världens största reaktor när den är färdigställd och har en budget på över 22 miljarder euro. Iter ska vara redo för sina första tester runt 2025, men anläggningen kommer inte att vara fullt utbyggd förrän 2035. 

ST40 

Uppstickaren Tokamak Energy är ett företag som försöker utveckla en fusionsreaktor i privat regi. De använder sig av en sfärisk tokamak och har i experiment börjat komma upp i temperaturer på över 15 miljoner grader. 

Wendelstein 7-X 

Den tyska anläggningen har varit i bruk sedan 2015 och är av en annan typ, stellarator, som använder andra metoder för att hålla plasmat inneslutet. Till skillnad från en tokamak som arbetar i pulser ska en stellarator kunna vara i kontinuerlig drift när tekniken förfinats (även om man nu arbetar för att även kunna köra tokamaker i kontinuerlig drift). 

EAST – Experimental Advanced Superconducting Tokamak 

Kinas bidrag till fusionsforskning, East, är också den en tokamak. I november 2018 lyckades forskarna för första gången värma upp plasma till 100 miljoner grader Celsius. Tillståndet upprätthölls i 10 sekunder. 

KSTAR – Sydkorea 

Den sydkoreanska tokamaken slog nyligen världsrekord genom att upprätthålla plasma vid jontemperaturen 100 miljoner grader Celsius i 20 sekunder. Och nu har den alltså slagit rekord igen.