Vattenfall söker tillstånd för ny kärnkraft

2012-08-06 08:41  

Vattenfall vill tvinga fram ett tydligare regelverk kring framtida kärnkraftsbyggen i Sverige. Därför ansöker man om tillstånd hos Strålsäkerhetsmyndigheten att bygga en eller två reaktorer som ersättare för dagens kärnkraft.

-Det här betyder inte att vi planerar att bygga nya kärnkraftverk, eller ens att vi vill det. Det vi vill är att få förutsättningarna klara för oss, och det går inte utan att göra en regelrätt ansökan, säger Boo Ehlin, presschef på Vattenfall.

Vattenfall räknar med att hela tillståndsprocessen kommer att ta tio år. Regeringen, Strålsäkerhetsmyndigheten, Mark- och miljödomstolen och den berörda kommunen ska pröva ansökan. Flera av de viktigaste villkoren för ett tillstånd finns inte fastslagna i förväg, utan fastställs under hand. Bland annat så är det första steget i Strålsäkerhetsmyndighetens arbete att fastställa konstruktionsföreskrifter. Bara det arbetet beräknas ta tre år.

Mer än 20 TWh kärnkraftsproduktion i gamla reaktorer kommer att fasas ut efter 2025. Frågan är om den behöver ersättas, och av vad. Ett av alternativen är att ersätta den med ny kärnkraft, men om det är möjligt, vettigt eller lönsamt vet man inte idag.

-Det är mot den bakgrunden man ska se ansökan, säger Boo Ehlin. Det kommer att ta flera år innan vi vet tillräckligt för att fatta beslut om vi verkligen vill bygga ny kärnkraft, och vi måste börja skaffa oss underlag nu. Och som regelverket ser ut så är det bara genom att ansöka om tillstånd som man kan få regelverket klarlagt.

Vattenfall skriver att man kommer att komplettera och precisera sin ansökan allteftersom Strålsäkerhetsmyndigheten klargör krav och villkor. Vattenfall ska också precisera på vilken plats man eventuellt vill bygga nya reaktorer.

Läs ansökan här

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt