Energi

Vattenbarriär testas i Uppsala

Översvämningsskyddet Aquafence finns uppsatt vid Skolgatan och domkyrkan i Uppsala. Foto: Skadeservice

Vårfloden har skapat höga vattenflöden på flera håll i landet. I Uppsala har barriärsystemet Aquafence satts upp längs 400 meter av Fyrisån.

Publicerad

Det är första gången som Aquafence sätts upp i skarpt läge i Sverige. Skyddet består av platta plywoodskivor i vinkel mot varandra

– Vi tycker att det är en rejäl och bra barriär för ytor där det finns gott om plats och ett slätt underlag, säger Joakim Jansson, arbetschef på Skadeservice, som har satt upp barriären.

Men på ojämnt underlag har skyddet kompletterats med aluminiumbarriären Inero. Även i Gimo, längs Olandsån, och runt några villor i Björklinge och Örsundsbro har Skadeservice satt upp Ineroskyddet.

När Ny Teknik pratar med Joakim Jansson på måndagsförmiddagen har vattnet i Fyrisån nått den nedre kanten på översvämningsskydden i centrala Uppsala.

– Vattnet står still just nu men man är orolig för att det ska komma regn i flera dagar nu och man väntar kulmen på torsdag, säger han.

Barriären från Aquafence kan fästas med skruvar i underlaget, men i Uppsala står de lösa. Vissa delar tyngs ner av sandsäckar.

– När vattnet fyller på så hamnar det på plattan, så trycket gör att plattan hålls på plats, säger Joakim Jansson.

Skadeservice har tidigare testat Aquafenceskyddet på egen hand, genom att sätta upp barriären så att den formar en bassäng, och fyllt den med vatten. Uppsättningen i Uppsala ses som ett test av hur skyddet fungerar i verkligheten.

– Javisst är det så, i skarp miljö så här, säger Joakim Jansson.

Aquafence är ett norskt bolag som har haft vattenskyddet på marknaden sedan 2006. Den svenska säljchefen Günter Villman är glad över att barriären har satts upp i Uppsala.

– Äntligen börjar man i Sverige få en uppfattning att det är värt att använda certifierad utrustning, så att man vet vad utrustningen klarar och inte klarar, säger han.

Enligt Günter Villman är Aquafence det bolag som har kommit längst i processen att certifiera sitt översvämningsskydd enligt den amerikanska standarden ”FM Approval 2510”.

– Det enda som återstår är värmetesten på en av packningarna, skarven mellan varje block, säger han.