ENERGI
Världens största värmelager byggs i Finland – kan fasa ut fossilgasen
I den finska staden Vanda ska värme lagras i underjordiska bergrum, 100 meter under markytan. På så sätt räknar det lokala energibolaget med att kunna fasa ut fossila naturgasen ur fjärrvärmenätet.
Tanken är att värmelagret ska laddas under sommaren så att värmen kan sparas till vintern. Sedan kan värmen vid behov överföras till fjärrvärmenätet och ledas ut till byggnader och bostäder.
Det nya lagret kallas Varanto och ska byggas i Vanda, intill Helsingfors. Projektet drivs av det lokala energibolaget Vantaan Energia, som ägs av de båda städerna Helsingfors och Vanda.
Bygget ska påbörjas i sommar och lagret väntas kunna tas i drift 2028.
Anläggningen kommer att omfatta tre bergrum som mäter 300 meter på längden, 20 meter på bredden och 40 meter på höjden. Dessa ska fyllas med varmt vatten. Genom att tryck skapas i utrymmet kan vattnet hålla en temperatur om 140 grader Celsius utan att börja koka eller ånga bort.
”Kommer att fungera som en hybridbil”
Totalt rymmer bergrummen 1,1 miljoner kubikmeter. Enligt Vantaan Energia blir den underjordiska anläggningen ungefär lika stor som två Madison Square Gardens, arenan i New York som rymmer 20 000 åskådare.
Den totala värmekapaciteten i det fulladdade lagret blir 90 GWh. Det räcker för att värma en medelstor finsk stad i ett år, skriver Vantaan Energia.
Värmen som ska lagras kommer från avfallsförbränning samt spillvärme från datacenter och kylprocesser. Även elektricitet ska ge värme via två eldrivna värmepannor om 60 MW vardera, som ska installeras i anslutning till lagret. De ska producera värme när det finns överskott av billig förnybar el.
Genom ett smart styrsystem ska lagret kunna växla mellan olika värmekällor när vattnet värms upp.
– Vårt system för att producera värme kommer att fungera som en hybridbil, det alternerar mellan elektricitet och andra produktionsformer, beroende på vilket som är mest fördelaktigt och effektivt vid tillfället, säger Jukka Toivonen, vd på Vaanta Energy, i ett pressmeddelande.
Med energilagret på plats hoppas Vantaa Energia kunna fasa ut fossilgasen som i dagsläget används för att värma fjärrvärmenätet under vintern.
Minskad andel kol och naturgas
Projektkostnaden för det nya värmelagret bedöms bli ungefär 200 miljoner euro. Ett statligt stöd om 19 miljoner euro har redan beviljats.
Fjärrvärme är den mest populära formen av uppvärmning för byggnader och bostäder i Finland. I Vanda består fjärrvärmenätet av mer än 600 kilometer ledningar och når ungefär 90 procent av invånarna.
Än så länge är dock den finska fjärrvärmen beroende av fossila värmekällor som kol och fossilgas. Helsingfors arrangerade för ett par år sedan den internationella tävlingen Helsinki Energy Challenge för att få förslag på hur staden kan värmas utan kol och med så lite biomassa som möjligt. De två svenska företagen Salt X Technology och Rebase Energy blev en av vinnarna med sitt gemensamma förslag om ett energilager som styrs av artificiell intelligens.
Flera finska städer har också uttryckt intresse för att använda sig av små och modulära kärnreaktorer, så kallade SMR, för att värma fjärrvärmenät.
På senare år har den finska fjärrvärmen lyckats få ned andelen kol och fossilgas. 2010 stod dessa två bränslen för 51 procent av värmen, medan andelen sjönk till 14 procent 2023, enligt branschorganisationen Energiateollisuus.