Energi
Världens minsta nanodiod - en molekyl
Forskare har för första gången lyckats tillverka en diod av en enda molekyl som har prestanda som är så bra att den kan användas som elektronikkomponent. Foto: Latha Venkataraman, Columbia Engineering
En enda liten molekyl. Det räcker för att skapa en diod som är användbar i elektroniksammanhang. Amerikanska forskare ligger bakom bedriften.
Hur svårt kan det egentligen vara att få till en molekyl som fungerar som en diod genom att bara leda ström i en riktning? Och som har prestanda som gör den användbar som elektronikkomponent. Den frågan har tusentals forskare som deltar i jakten på allt mindre komponenter ställt sig under de senaste 40 åren. Hittills har ingen har lyckats. Nu rapporterar amerikanska forskare, under ledning av Latha Venkataraman vid Columbia University, att de har skapat en molekyldiod som har 50 gånger bättre prestanda än alla andra som konstruerats tidigare.
- Vi har skapat en diod som har högt likriktningsförhållande (mer än 250) och där strömmen i framriktningen ligger på 0,1 mikroampere, säger Latha Venkataraman.
Likritningsförhållandet anger hur mycket ström som passerar genom dioden i framriktningen i förhållande till den ström som läcker i backriktningen (där det idealt inte ska gå någon ström alls). Enligt Latha Venkataraman kan strömmen i framriktningen till och med överstiga 0,1 mikroampere. Tillsammans visar forskarnas uppmätta data att strömmen i framriktningen är så pass kraftig att den nya molekyldioden är en användbar komponent i elektroniksammanhang, menar forskarna.
Tricket för att lyckas var att dioden tillverkades i en jonlösning och att guldelektroder av olika storlek användes för att fästa vid molekylen.
- Det här en enkel teknik som kan tillämpas för att tillverka alla möjliga molekylära nanokomponenter, konstaterar Latha Venkataraman.
Forskarnas metod och resultat publiceras i det senaste numret av Nature Nanotechnology.
Följ Ny Teknik på Facebook!
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!