Tyska varningen: Nordstream 2 kan kollapsa

2020-08-11 10:21  
Nordstream 2 skulle om gasledningen färdigställs fördubbla kapaciteten för gasleveranser direkt från Ryssland till Tyskland, via Östersjön. Arkivbild. Foto: Bernd Wuestneck/AP/TT

Den tyska kraftkoncernen Uniper varnar för att det ryskledda gasledningsprojektet Nordstream 2 kan kollapsa till följd av USA-sanktionerna som infördes i vintras.

För Uniper, som gett ett lånelöfte till Nordstream 2 på 950 miljoner euro, skulle det kunna leda till en stor kreditförlust, varnar bolaget i samband med en delårsrapport.

Bakom Nordstream 2 står i första hand Alexej Miller, med nära band till president Vladimir Putin, och det statskontrollerade ryska gasmonopolet Gazprom. Men en rad europeiska energikoncerner - OMV, Wintershall, Shell och Engie - har liksom Uniper gått in med lån till projektet.

Hur mycket pengar Uniper faktiskt har lånat ut till Nordstream 2 är inte känt.

Nordstream 2 skulle fördubbla kapaciteten för leveranser av rysk gas via Östersjön till 110 miljarder kubikmeter gas per år. Gasledningen skulle innebära ett stort avbräck för särskilt Ukraina, som i dag är ett betydande transitland för rysk gas på väg till EU-marknaden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt