Energi
Två till sjukhus efter höga stråldoser
Två arbetare vid kärnkraftverket Fukushima fördes i natt svensk tid till sjukhus efter att ha utsatts för höga stråldoser.
De anställda på energibolaget Tepco jobbade med att försöka koppla el till reaktor 3 i kärnkraftverket Fukushima Daiichi och befann sig i en turbinhall, vars golv var översvämmat av vatten.
Som ett resultat fick de stråldoser på mellan 170-180 millisievert på fötterna, uppger Japans strålsäkerhetsmyndighet Nisa i dag torsdag.
De två anställda fördes först till sjukhus och sedan till en specialklinik för att få behandling.
En tredje arbetare sägs också ha exponerats för höga stråldoser, men uppges inte ha behövt omedelbar sjukhusvård.
Gränsen för japanska arbetares stråldoser har i dagarna höjts till 250 millisievert per år. Detta mot tidigare 100 millisievert per år.
I Sverige är dosgränsen 20 millisievert per år under fem år, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.
Enstaka år tillåts doser på 50 millisievert. Sammantaget får man dock inte exponeras för större stråldos än 100 millisievert under fem år.
Håkan Pettersson, strålskyddsfysiker vid Linköpings universitetssjukhus, uppger att 180 millisievert på en kroppsdel inte innebär att man drabbas av akut strålsjuka.
Gränsvärdet som ska hindra att man blir sjuk går vid 500 millisievert per år för enstaka kroppsdelar, som fötter eller armar.
- Det är helt uteslutet att man får akut strålsjuka av 180 millisievert, det finns inga tidigare sådana fall rapporterade, säger Håkan Pettersson.
Samtidigt kan de anställda vid Tepco, under det tidigare intensiva arbetet med att få fram el till reaktorerna, ha utsatts för höga stråldoser. Det skulle kunna förklara att de blivit sjuka och förts till specialklinik för behandling.
- Doserna kan i viss mån adderas, och det är inte säkert att man i rådande läge i Japan har full kontroll på individdoserna. Så visst kan de sammantaget ha kommit över gränsvärdena för strålsjuka, säger Håkan Pettersson.
Stråldoser över 500 millisievert kan påverka blodceller, som röda och vita blodkroppar, och orsaka trötthet.
För att akut drabbas av strålsjuka krävs en dos på 1 sievert, då följer också illamående och tarmproblem.
Fem arbetare har tidigare dött under arbetet med att kyla reaktorerna och minska risken för radioaktiva utsläpp.
Läs mer om strålingsnivåerna i Fukushima här! (extern länk)