Energi

Tio av tolv förbjuds sälja kraftverk

Försäljningsstopp. Arbetsmiljöbristerna är alldeles för många i vindkraftverken. Så illa att tio av tolv tillverkare inte får sälja sina vindkraftverk före problemen är åtgärdade. En av de drabbade kunderna är Region Gävleborg som köpt in två vindkraftverk 72 miljoner kronor men får ingen el från dem.
Charlotte Unger Larson.

Mängder av arbetsmiljöbrister har hittats i vindkraftverk. Av tolv kontrollerade tillverkare har tio fått försäljningsförbud.

Publicerad

I slutet av 2015 och början av 2016 inspekterade Arbetsmiljöverket 23 vindkraftverk från tolv olika tillverkare. Syftet var att kontrollera arbetsmiljön för att säkerställa att de som arbetar i verken inte kan skada sig. I kontrollen hittade Arbetsmiljöverket flera brister. Vanligast var farliga utrymningsvägar och otillräcklig utrustning för utrymning. I flera vindkraftverk fanns även risk att komma åt rörliga maskindelar.

Kontrollen ledde till att tio tillverkare (Enercon, GE, Senvion, Siemens, Dongfang, Gamesa, Vestas, Sinovel, Nordex och Eno) förbjöds att sälja sina vindkraftverk i Sverige. Arbetsmiljöverket krävde också att företagen skulle återkalla de vindkraftverk som redan hade monterats. Besluten var kopplade till hot om vite på miljonbelopp.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här