Energi
Tacka värmeböljan för lågt elpris
En ovanligt varm oktober har tryckt ned elpriset ordentligt. På Ringhals tackar man sin lyckliga stjärna för det eftersom tre reaktorer fortfarande står stilla.
I Ringhals, som svarar för en tredjedel av den svenska kärnkraftsproduktionen, står fortfarande tre av de fyra reaktorerna stilla. Tidigare i höstas stod alla fyra samtidigt som ytterligare två av de tio svenska reaktorerna var avställda - en i Oskarshamn och en i Forsmark.
I Ringhals et är bara reaktor 3 som är igång - men bara en kort period.
R3 stod tidigare stilla men drogs igång och kopplades upp på elnätet så sent som för tio dagar sedan. Men R3 ska snart tas ur drift för årlig revision och bränslebyte. Årsrevisioner som kommer när vintern är på väg har kritiserats hårt av förra näringsministern Maud Olofsson
R1 har varit avställd sedan den 25 september och planeras gå igång igen den 8 november.
R2 ställdes av för revision den 1 april men råkade ut för brand och produktionsstoppet blev längre än beräknat. Den senaste uppgiften är att R2 ska kopplas upp på nätet den 17 december – en månad senare än man tidigare räknat med.
R4 stoppades för bränslebyte och årlig revision den 31 maj. I dag skulle R4 varit igång igen men starten har skjutits upp till den 10 november eftersom installationsarbete med turbiner blivit försenat.
I Oskarshamn har den lilla O1-reaktorn stoppats för kontroll av turbinvibrationer.
Trots de stora problemen med kärnkraftsproduktionen blev elpriset i oktober det lägsta sedan 2004. Snittpriset för oktober blev 28 öre per kilowattimme. Det är 42 procent lägre än oktoberpriset förra året.
Orsaken är det varma vädret som håller nere elförbrukningen, det myckna regnandet som fyllt de nordiska vattenmagasinen till bräddarna samt lägre kolpriser och låga priser på utsläppsrätter – bara 10 euro per ton. Riktmärket för utsläppsrätter är annars 30 euro per ton koldioxid.