Energi

Sveriges bästa ekohus finns i Kungsbacka

Det kommunala bostadsbolaget Eksta Bostad AB i Kungsbacka ska sätta ny svenskt rekord i solenergi i sitt nya området Vallda. Foto: Eksta Bostads AB
Det nya bostadsområdet Vallda i Kungsbacka med bioenergi, solel och solvärme bidrog starkt till att ge Eksta Bostads AB Stora Energipriset 2012
Mia Pantzar - 2012 års vinnare av Studentpriset.

Kungsbacka på Västkusten har Sveriges mest energismarta bostadsbolag. Och det ägs av kommunen. I går kväll fick Eksta Bostads AB ta emot det prestigefyllda Stora Energipriset 2012. Och studenten Mia Pantzar vann Studentpriset.

Publicerad

Juryns motivering är att Eksta under många år tagit en ledande roll i införandet av förnybar energi i bostadsbyggande – solvärme, solel och biobränsle.

”Eksta Bostads AB har sedan 1970-talet med skicklighet och framgång ansträngt sig för att använda solenergi och annan förnybar energi vid byggandet av nya, energieffektiva bostäder. I år certifierades Ekstas första villaområde med passivhusstandard. Särskilt imponerande är det att Eksta i drygt trettio år och genom generationsskiften har kunnat upprätthålla denna branschledande ställning”, skriver juryn.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här