Energi
Svenskt lysdiodmaterial blir japanskt
Patenten på den svenska metoden för att framställa ett fluorescerande material för vita lysdioder har skrivits över på ett japanskt företag. De svenska forskarna får en ägarandel i bolaget.
- Alla patent när det gäller användning av materialmetoden för lysdioder finns nu hos El Seed, säger Mikael Syväjärvi, docent vid Linköpings universitet.
Tillsammans med professor Rositza Yakimova har han under de senaste 15 åren arbetat med att utveckla en metod att ta fram ett fluorescerande halvledarmaterial av kiselkarbid. Materialet har visat sig perfekt för att utveckla ljusstarka lysdioder med ett varmt vitt ljus.
Det japanska företaget El Seed har tidigare försökt ta fram ett motsvarande material med en annan teknik men väljer nu den svenska metoden för att lysdioden snabbare ska kunna komma ut på marknaden.
Linköpingsforskarna har tidigare hoppats att det nya materialet skulle kunna bli basen för en ny svenskt tillverkningsindustri.
Hur känns det här för er då?
- Det viktiga är att den här lysdioden kommer ut på marknaden och börjar spara energi, säger Mikael Syväjärvi.
- Och det är inte så att tekniken försvinner för alltid, säger han. Det finns fortfarande möjlighet att ha ett utvecklingsbolag i Sverige. Men det kräver pengar liksom ett godkännande från El Seed.
På Linköpings universitet fortsätter dock forskningen kring materialtekniken.
- Det tycker jag är bra och viktigt. Man måste veta i detalj hur fysiken bakom tekniken fungerar om det någon gång blir problem med den.
I maj blev Linköpings universitet en del i ett japanskt forskningsnätverk kring den kiselkarbidbaserade lysdiodtekniken. Universitetet är även koordinator i ett nordiskt samarbete kring fluorescerande kiselkarbid.