Energi

Svensk investering i E-cat hejdad efter test

Andrea Rossi vid ett prov av en anläggning på en megawatt, baserad på E-cat, i oktober 2011. Foto: Mats Lewan
Andrea Rossi vid ett prov av en anläggning på en megawatt, baserad på E-cat, i oktober 2011. Foto: Mats Lewan

En grupp svenska privatpersoner har sedan i somras förberett en investering i den omdebatterade energiuppfinningen E-cat. Nu hejdas investeringen eftersom tekniken inte fungerade vid ett test i förra veckan.

Publicerad

Investerarna skulle satsa 65 miljoner kronor i det brittiska bolaget Hydrofusion som drivs av fyra svenskar. Bolaget har ett kommersiellt licensavtal med uppfinnaren bakom E-cat, italienaren Andrea Rossi.

Villkoret var en ny mätning som kunde verifiera funktionen i Rossis E-cat – en energiuppfinning som enligt Rossi är laddad med små mängder nickelpulver, vätgas och ett antal hemliga katalysatorer.

Meningen är att mer energi ska utvecklas än vad som matas in via elektriska värmeelement. Rossis hypotes är att det sker genom en hittills okänd typ av kärnreaktion.

Vid investerarnas mätning den 6 september i Bologna kunde dock ingen värmeenergi konstateras utöver den inmatade elektriska effekten.

Investerargruppen hade gett i uppdrag åt SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, att övervaka mätningen, och den forskare som närvarade uppmätte en inmatad elektrisk effekt som var två till tre gånger högre än vad Rossi själv uppmätte (vid mätningen använde SP så kallade True RMS-instrument).

Trots detta presenterade Rossi en mätrapport den 9 september baserad på tidigare prov där en lägre inmatad effekt och ett energiöverskott redovisas.

Investerarnas mätning skedde på en ny modell med högre arbetstemperatur och annan vätgasförsörjning än i dem som Rossi tidigare demonstrerat. Också mätmetoden och strömförsörjningen var ny. Någon oberoende mätning på tidigare versioner har ännu inte redovisats.

Efter mätningen meddelade Hydrofusion att investeringserbjudandet dragits tillbaka och att företaget nu ska undersöka om mätningarna påverkar hela Ecat-tekniken eller bara den nya modellen.

Magnus Holm, vd för Hydrofusion, hänvisar till ett pressmeddelande där det står att företaget inte kan stödja några påståenden om utvecklad nettoenergi i högtemperaturprototypen.

På Ecat.com, som drivs av Hydrofusion, går det fortfarande att göra intresseanmälningar för en anläggning på en megawatt, baserad på E-cat, som kostar omkring tio miljoner kronor.

– Det är viktigt att göra en tydlig distinktion mellan högtemperaturprototypen, vilken testmätningen skett på, och den nyligen säkerhetscertifierade 1 MW-anläggningen. Vi arbetar för en separat validering av 1 MW-anläggningens fullständiga funktion, kommenterar Magnus Holm.

Rossi å sin sida skriver i sin blogg, Journal of Nuclear Physics, att den nya reaktorn fortfarande är under utveckling, att den inmatade energin måste mätas så att inga tvivel kvarstår, och att inga investeringar accepteras.