Energi

Största flytande solcellsfabriken igång

Tillverkare Sungrow meddelar att världens största flytande solcellsanläggning är färdig och har anslutits till elnätet. Foto: Sungrow
Tillverkare Sungrow meddelar att världens största flytande solcellsanläggning är färdig och har anslutits till elnätet. Foto: Sungrow

Världens största flytande solcellsanläggning är färdig och har anslutits till elnätet. Det meddelar tillverkaren Sungrow.

Publicerad

Anläggningen, som har en toppeffekt om 40 MW, har byggts i den kinesiska staden Huainan och flyter på vatten med 4–10 meters djup.

Området är rikt på kol som tidigare har brutits i gruvor, men är nu översvämmat av regnvatten.

– Anläggningen använder området till fullo, vilket minskar behovet av mark, och förbättrar elproduktionen på grund av vattenytans kylande effekt, säger en lokal regeringsrepresentant i Sungrows pressmeddelande.

Sungrow har levererat komponenter, bland annat växelriktare, till anläggningen.

Enligt tidningen Digital Trends blir flytande solceller allt mer populära världen över på grund av de frigör markområden i tätbefolkade områden samtidigt som de minskar avdunstning av vatten.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om det svenska initiativet att testa flytande solceller i saltvattnet på västkusten.

Tidningen Digital Trends konstaterar att den pågående kinesiska omställningen till solenergi till stor del beror på prisraset på tekniken. Tidigare har en flytande solcellsanläggning om 20 MW byggts i samma område som Huainan. Kina har också flera landbaserade anläggningar som rankas som de största i världen.