Energi

Storbritannien satsar på förnybar el – tar hjälp från Ludvika

Illustration av vindkraftverk vid Doggers bankar. Foto: Aibel
Illustration av vindkraftverk vid Doggers bankar. Foto: Aibel
Andreas Berthou, global chef för HVDC på Hitachi ABB Power Grids. Foto: Jonas Bilberg
Andreas Berthou, global chef för HVDC på Hitachi ABB Power Grids. Foto: Jonas Bilberg

Storbritanniens ambition är att få en tredjedel av sin el från havsbaserad vindkraft år 2030. De tar hjälp av Hitachi ABB Power Grids i Ludvika för att leverera likströmsöverföringen.

Publicerad

Ny Teknik har tidigare rapporterat om den stora vindkraftsparken som ska byggas i Nordsjön utanför Englands kust, vid Doggers bankar. Hitachi ABB Power Grids har tidigare fått i uppdrag att tillhandahålla likströmsöverföring för de första två faserna av projektet Dogger Bank Wind park. Nu har de även fått kontrakt, värt flera miljarder kronor, för att hjälpa till med den tredje fasen.

– Det är fantastiskt häftig teknik på många sätt. Världens största havsbaserade vindkraftpark som nu byggs i England. Jag är stolt över organisationen att vi tagit alla faser, A, B och C, säger Andreas Berthou som är global chef för HVDC på Hitachi ABB Power Grids.

Vindkraftsparken är den första havsbaserade parken i Storbritannien som använder sig av högspänd likströmsöverföring (HVDC). Växelströmsöverföring (AC) klarar inte samma sträckor som HVDC vilket medför att man skulle behöva bygga på eller närmare land.

– Man hade nästan inte kunnat bygga Dogger Bank-projektet med AC. HVDC gör det möjligt att bygga de här stora vindkraftsparkerna då man kan transportera strömmen längre och med väldigt låga förluster. När man kan komma längre ut i havet, då kan man bygga större parker och större turbiner och få bättre verkningsgrad. Så vi är väldigt centrala med våra tekniska lösningar, säger Andreas Berthou.

Till den tredje fasen i projektet kommer Hitachi ABB Power Grids att leverera två stationer, en till havs på en stor plattform vid Doggers bankar och en på fastlandet. Mellan stationerna ska den generade strömmen överföras via kabel 13 mil till fastlandet. Hela vindkraftsparken kommer att ha en installerad effekt på 3,6 GW, vilket kan ge strömförsörjning till 6 miljoner hem.

För att Europa ska nå klimatmålen görs flera projekt

HVDC-teknik för att transportera el längre sträckor används inte bara när det gäller att överföra el från havsbaserade vindkraftsparker.

– Vi jobbar också på en länk mellan Frankrike och England samt en länk mellan Norge och England. Det är inte alltid det blåser i England, så då kanske man behöver importera vattenkraft från Norge. För att nå klimatmålen behöver man koppla in den havsbaserade vindkraften till land. Men det är också viktigt att koppla ihop elnätet i Europa, så att vi kan göra den här miljöomställningen tillsammans, säger Andreas Berthou.

För att hjälpa till med att göra dessa projekt möjliga har Hitachi ABB Power Grids igång produktionen i Sverige.

– En väldigt stor andel av de kritiska komponenterna gör vi i Ludvika, men också lite i Schweiz, säger Andreas Berthou.

Projektet på Doggers bankar gör också att Hitachi ABB Power Grids behöver rekrytera runt 300 nya medarbetare under de kommande åren. Speciellt teknikkompetens är en viktig del för att fortsätta konkurrera på marknaden.

– Ingenjörer som vill söka jobb får gärna höra av sig! Vi vill hålla vår position och vara bäst i världen, säger Andreas Berthou.