SSM: ”Försiktigt ja till slutförvaret”

2015-06-24 14:40  
Svensk kärnbränslehantering (SKB) ansöker om att få bygga sex bergssalar för kärnavfall utanför Forsmark. Foto: TT

Strålsäkerhetsmyndigheten ger preliminärt grönt ljus för uppförandet av slutförvaret för kärnbränsle i Forsmark. Massor av teknikutveckling och utredningar återstår dock.

Det som Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, i dag är försiktigt positiv till är delar av bolaget Svensk kärnbränslehanterings, SKB:s, ansökan om att få uppföra ett slutförvar för uttjänt bränsle från de svenska kärnkraftverken. Förvaret ska byggas långt under jord i bergrum utanför kärnkraftsverket i Forsmark.

De preliminära granskningar som myndigheten i dag redovisar i två rapporter handlar om huruvida SKB kan hantera strålsäkerheten under själva bergarbetet, hantera kopparkapslarna i den underjordiska anläggningen i ett initialt skede, då allt är klart och dörren stängts.

- Så långt som vi har kommit i våra bedömningar i dag tror vi att det är möjligt att uppföra slutförvaret, säger Ansi Gerhardsson, enhetschef på SSM, till Ny Teknik.

Hon understryker att den sammanlagda bedömningen av strålsäkerheten för slutförvaret inte är klar eftersom myndigheten i nuläget har kvar att bedöma säkerhetsfrågorna över lång tid.

Det krävs alltså mer utredningsarbete kring hur SKB ska leva upp till kraven på strålsäkerhet under de kommande 100 000 åren.

Flera uppmärksammade frågeställningar som den om kopparen kan korrodera i den syrefria miljön återstår, liksom frågor kring påverkan av bergspänningar, vattenflöden, mikroorganismer och jordströmmar.

Bara att projektera och bygga anläggningen väntas ta någonstans minst 50 år, enligt Ansi Gerhardsson.

Men trots den försiktigt positiva bedömningen kvarstår frågor främst kring tillverkningen av kopparkapseln. SSM vill bland annat studera vidare hur produktionen kommer att ske.

SSM säger alltså varken ja eller nej till det samlade konceptet. SSM säger alltså varken ja eller nej till det samlade konceptet. Det senare innebär också att en hel del planerad teknikutveckling ska gå i lås, som robotarna som ska transportera det radioaktiva materialet till borrhålen.

- Resultaten vi presenterar i dag är preliminära och det är för tidigt att dra någon slutsats om vad som kommer att bli vår samlade bedömning, säger Ansi Gerhardsson.

Imorgon kommer SSM också med sitt yttrande kring om SKB:s ansökan till mark- och miljödomstolen om miljöprövning är komplett . Den granskas nu av mark- och miljödomstolen.

Fler preliminära resultat från SSM:s granskning publiceras senare under 2015.

Nästa vår ska SSM lämna sitt yttrande kring hela SKB-ansökan till mark- och miljödomstolen. Och under 2017 kommer myndigheten att lämna sin slutliga bedömning till regeringen.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt