Solibro slår världsrekord för tunna solceller

2018-02-23 15:03  
Foto: Solibro

Uppsalaföretaget Solibro sätter nytt världsrekord för tunnfilmssolceller. Den nya noteringen lyder på 18,7 procents verkningsgrad.

För drygt sex år skrev Ny Teknik en liknande artikel. Då hade Solibro slagit världsrekord med en solcellsmodul som hade nått verkningsgraden 17,4 procent.

Det nya rekordet lyder på 18,7 procent. Det tycker Solibro är ett gott betyg på tunnfilmsteknikens konkurrenskraft gentemot kiselbaserade solceller, som dominerar marknaden i dag.

Modulens effekt på 164,6 W har bekräftats av testinstitutet TUV Rheinland i Köln.

Rekordmodulen har tillverkats vid Solibros produktionsanläggning i tyska Bitterfeld-Wolfn med tillverkningsprocesser som har tagits fram vid företagets utvecklingsavdelning i Uppsala.

- Vår ambition är att behålla ledarpositionen inom tunnfilmstekniken. De senaste åren har nivåerna ökat med 0,5-1 procent per år, vilket vi räknar med krävs som förbättring även i år, säger Solidbros vd Mats Ljunggren.

Läs mer: Svenska solcellsföretagets plan: Öka med 2 500 anställda

Kanske finns mer rekord att vänta från Solibro. I laboratorieskala har företagets utvecklingsavdelning i Uppsala nått en verkningsgrad på 22,2 procent. Resultatet återstår dock att certifiera hos ett externt testinstitut.

- Rekordet på laboratorienivå är i dag 22,9 procent, vilket vi har målsättningen att överskrida i år, säger Mats Ljunggren.

Solibro har avknoppats från forskningsarbete på Uppsala universitet och ingår numera i Hanergykoncernen. Företaget arbetar med så kallad CIGS-teknik, som har fått sin benämning efter de ingående materialen koppar, indium, gallium och selen.

Nu har företaget även börjat arbeta med den relativt nya solcellstypen perovskit, för att bygga kombinerade solceller med CIGS och perovskit. Planen är att på så sätt nå högre verkningsgrad än vad som är möjligt med enbart CIGS.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt