Energi

Solcellerna får skattesmäll

Mikael Saksi gillar inte regeringens nya förslag. Foto: Charlotta von Schultz

Regeringens förslag på energiskatt för solel slår hårt mot många solcellsanläggningar. Tandläkaren Mikael Saksi får en skattesmäll på 90 000 kronor för sin solcellspark utanför Norrköping.

Publicerad

Solcellsägare har hittills inte behövt betala skatt på den solel de producerar. Men regeringen vill införa en energiskatt på 30 öre per kilowattimme för all solel som produceras i anläggningar med en installerad toppeffekt på mer än 144 kilowatt.

Tandläkaren Mikael Saksi, som äger en ny solcellspark utanför Norrköping, hamnar över effektgränsen med stor marginal. Nu har han svårt att se hur kalkylen ska gå ihop om energiskatten införs.

- Lönsamheten är redan i dag mycket tveksam på solkraften. Att det här kommer från en regering som vill ha en miljöprofil är förvånande, säger Mikael Saksi.

Han har investerat cirka fem miljoner kronor i sin solcellspark, som togs i drift den 9 april på Vikbolandet utanför Norrköping. Parkens 1 282 solcellsmoduler har en installerad effekt på 300 kilowatt, och Mikael Saksi räknar med att kunna sälja cirka 300 000 kilowattimmar per år till energibolaget Bixia. Med en energiskatt på 30 öre per kilowattimme så skulle han få betala 90 000 kronor per år i skatt.

- Det är tveksamt om jag skulle ha gjort den här investeringen om jag känt till energiskatten. Samtidigt var det inte bara ekonomiska skäl utan även miljöskäl som fick mig att göra investeringen, säger han.

Att privatpersoner installerar en så stor solcellsanläggning är ovanligt. Men det finns många myndigheter, bostadsbolag och företag som bygger solcellsanläggningar på tak som hamnar över skattegränsen.

Så här skriver regeringen i promemorian:

”Undantaget från skatteplikt har ursprungligen inte varit avsett att utgöra ett finansiellt stödsystem för produktion av förnybara källor. Produktion av förnybar elektrisk kraft gynnas i stället av det med Norge gemensamma elcertifikatsystemet som säkerställer att det uppsatta målet för systemet uppfylls.”

Regeringen vill att de nya skattereglerna ska införas från den 1 juli 2016. Remisstiden går ut den 4 maj 2015.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!