Energi

SMHI ser över sina vädersystem

Efter skyfallet i Malmö ser nu SMHI över sina system. Foto: TT

Skyfall över två av landets största städer och åar som svämmat över bredden. Sommarens kraftiga regn och kritik mot sent utfärdade varningar gör att SMHI nu ser över sina system.

Publicerad

SMHI har en ny modell för mer träffsäkra prognoser, men ett gammalt varningssystem som inte är anpassat till de olika förhållanden som råder i olika delar av landet.

Kraftiga regn och skyfall i Halland och Värmland under sensommaren har gjort att SMHI gått ut och varnat. Men det är i samband med oväder över Stockholm i juli och i Malmö i den gångna helgen som myndigheten fått kritik för uteblivna eller sent utfärdade varningar.

Därför är myndigheten på väg att förändra sina system för varningar. Viss inspiration hämtar man från Danmarks meteorologiska institut (DMI).

– DMI har någonting som kallas "risk". Det är inte en varning, utan snäppet under. Vi pratar om att införa något sådant. Om vi hade haft ett "risk-steg" just för lokala kraftiga regn, hade det satts in för sydvästra Skåne under lördagen, säger Jonatan Carlsson.

Men något sådant steg finns alltså inte - än. Till skillnad från sina danska kollegor måste SMHI:s meteorologer dessutom ta hänsyn till hur stort området är som kommer att beröras.

För att det ska bli en varning krävs i dag att det drabbade området är minst 1 000 kvadratkilometer stort, oavsett om det rör sig om en stad eller om obebyggd skog.

– Som det ser ut nu spelar det igen roll, men det kommer vi också att titta på när vi ändrar kriterierna.

I Danmark var allmänheten uppmärksammad på en "risk" redan på lördagseftermiddagen medan SMHI:s första varning kom först när kraftigt regn redan fallit över Malmö med omnejd i ett par timmar.

– Vi varnade först när vi såg att det blev stora problem. Såhär i efterhand är det förstås svårt att vara nöjd med resultatet, säger Jonatan Carlsson.