Energi
Skatterabatt för solel försenas
Regeringens proposition om en skatterabatt för solcellsägare strider mot EU:s regler. Reformen hinner därmed inte införas före valet.
Regeringens lagförslag innebär att mikroproducenter av förnybar el får göra en skattereduktion för sin överskottsel. Privatpersoner såväl som företag ska få dra av 60 öre på skatten för varje kilowattimme som matas in på det allmänna elnätet från exempelvis solceller eller vindsnurror. Regeringens mål har varit att införa reformen 1 juli i år.
Men EU-kommissionen anser att förslaget strider mot de nya reglerna för statligt stöd, vilket innebär att reformen inte hinner införas före valet. Regeringen måste först justera förslaget, därefter sända det på remiss och till lagrådet innan det i höst kan lämnas till riksdagen.
-Så att den nyvalda Riksdagen kan börja med att fatta ett riktigt bra förnybart beslut, skriver Energiminister Anna-Karin Hatt i sin blogg.
Hennes ambition är att skattereduktionen ska träda i kraft senast 1 januari 2015.
Frågan om mer förmånliga regler för producenter av småskalig el har dragits i långbänk. För mer än sex år sedan föreslog en första utredning att nettodebitering skulle införas. Betalningsmodellen innebär att elproducenter får kvitta den el de själva producerar och matar in på nätet mot den el de köper från elbolagen.
Något lagförslag lades aldrig fram av regeringen. I stället beställdes en utredning av Energimarknadsinspektionen, EI, som hösten 2010 slog fast att nettodebitering gick stick i stäv med skatte- och momsregler. Frågan låg därefter på is till sommaren 2012 då regeringen beställde den utredning som det nuvarande försenade lagförlaget är baserat på.