Energi
Sigyn byts ut efter 30 år
Om två år har m/s Sigyn gjort sin sista resa med kärnavfall från Forsmark och Ringhals till mellanlagret i Oskarshamn. Då ska hon ersättas av ett fartyg som just nu bara finns på ritbordet.
I går måndag skrev SKB-chefen Claes Thegerström under beställningen på ett 99,5 meter långt och 18,6 meter brett fartyg som ska kunna ta tolv stycken behållare med utbränt kärnbränsle – två behållare mer än vad m/s Sigyn tar i dag.
Det är holländska Damen Shipyard som fick beställningen, värd 390 miljoner kronor.
Sjösättningen beräknas kunna ske om två år, under 2013. Då har Sigyn, som byggdes 1982, gjort sitt i SKB:s tjänst.
Orangemålade m/s Sigyn är en välkänd profil på Östersjön även när hon inte fraktar utbränt kärnbränsle från de svenska kärnkraftverken till mellanlagret Clab i Oskarshamn.
På somrarna gör hon strandhugg utefter kusten och på Gotland för att göra reklam för den svenska metoden att slutförvara utbränt kärnbränsle.
Då är m/s Sigyn dekorerad med utställningsmaterial och i konferenssalen hålls information om den svenska modellen KBS-3 som går ut på att kärnavfallet ska slutförvaras i stora anläggningar 500 meter ned i urberget.
SKB, Svensk Kärnbränslehantering, ägs av de svenska kärnkraftsbolagen och har till uppgift att komma fram till en säker metod att slutförvara de använda kärnbränslet från de svenska anläggningarna.
Efter mer än 30 års forskning och utveckling är SKB nu redo att lämna in en ansökan om att få bygga ett slutförvar i anslutning till Forsmarks kärnkraftverk på Upplandskusten.
I mars nästa år kommer den 7000 sidor tjocka ansökan att lämnas in till Strålsäkerhetsmyndigheten för granskning.