Energi

Shell slutar leta olja i Alaska

Isbrytare på väg mot Shells uppdrag i Arktis hindras av demonstranter som hänger i linor och sitter i mindre båtar. Foto: Don Ryan
Isbrytare på väg mot Shells uppdrag i Arktis hindras av demonstranter som hänger i linor och sitter i mindre båtar. Foto: Don Ryan

Energijätten Royal Dutch Shell upphör med sin kontroversiella prospektering.

Publicerad

Anledningen är att man inte hittat tillräckligt stora olje- och gasfyndigheter i det område i Chukchihavet, utanför Alaskas nordvästra kust, där man provborrat.

Företagets amerikanska vd, Marvin Odum, säger att Shell fortsätter se "potential" i havsområdet.

– Men prospekteringsutfallet för den här delen är en klar besvikelse, säger han, enligt AP, och tillägger att företagets beslut att upphöra med prospekteringen i Alaska kommer ligga fast under en "överskådlig framtid".

Shell har satsat uppemot sju miljarder dollar på att försöka utvinna olja och gas i Chukchi- och Beauforthaven. Den nuvarande verksamheten i området är värd totalt omkring 4,1 miljarder dollar, uppger företaget, enligt Reuters.

Miljöorganisationer har kritiserat planerna på oljeutvinning utanför Alaska-kusten, då de bland annat menar att det skulle leda till mer utsläpp av växthusgaser.

Annika Jacobsson, chef för Greenpeace Sverige, kallar dagens besked för "en stor seger för de miljontals människor som har stått upp mot Shell". "President Obama bör nu ta tillfället i akt att avbryta eventuella framtida borrningar och freda regionen från oljeborrning", tillägger hon.

Gilla Ny Teknik på Facebook