Energi
Seabased pustar ut efter OK till vågparken
Bild från Lysekilsprojektet på Seabased hemsida med bojar och generatorer.
En helt ny industriverksamhet i Lysekil rycker allt närmare. I dag fick vågkraftsföretaget Sebased och energiföretaget Fortum stöd för sin vågkraftspark på Västkusten. Nu vill Seabased börja bygga vågkraftverk på plats så snart som möjligt.
Seabased och Fortumfår 139 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten för att bygga en fullskalig vågkraftpark i havet utanför Smögen.
Stödet innebär att den hittills största vågkraftsparken i världen nu kan bli verklighet.
Anläggningen ska totalt bestå av 420 undervattensbojar, som kopplas samman till ett gemensamt system på havsbotten i havet nordväst om Smögen.
Den totala effekten blir 10 MW. Årsproduktionen beräknas till 25 GWh.
I en första omgång ska det byggas och placeras ut 42 vågenergiomvandlare, eller undervattensbojar, som de också kallas.
För Sebased är beslutet mycket viktigt. Det innebär inte bara att företaget får testa sin teknik i full skala – det ger också en referensanläggning att visa upp för nya kunder.
- Vi har redan 5-6 allvarliga förfrågningar från utlandet, säger Billy Johansson, vd för Seabased.
Ett hinder kvar bara - EU-kommissionen
Klartecknet i dag innebär också att Sebased tar ett steg närmare en produktion av undervattensbojar i Lysekil tillsammans med energibolaget Fortum.
- Men det är ett så stort stöd att EU-kommisionen måste godkänna det först, säger Birgitta Palmberger, avdelningschef vid Energimyndigheten.
- Det är en rejäl omgång som kan ta flera månader.
Först bojarna ut i höst
Billy Johansson på Seabased räknar dock med att kunna lägga ut de första bojarna i havet i höst.
I dag arbetar ett 30-tal person på Seabased i Lysekil och Uppsala. Tanken är att tillverkningen av demonstrationsanläggningen och det halva dussinet beställningar som är på gång från utlandet ska ge 100-200 nya jobb.
- Fullt utbyggd räknar vi med att produktionen ska ge 1000 arbetstillfällen på Seabased, säger Billy Johansson.
Total kostnad 250 miljoner kronor
Vågkraftparken utanför Smögen är investering på totalt en kvarts miljon kronor och har legat högt upp på Energimyndighetens lista över prioriterade projekt inom ny energiteknik.
Men när Energiutvecklingsnämnden vid den statliga Energimyndigheten i höstas släppte till 812 miljoner kronor till tre stora demonstrationsanläggningar för ny energiteknik, fick Seabased vänta. Myndigheten ville att vågkraftföretaget skulle komplettera sin ansökan.
Seabased får beröm för tekniken
Nu är det gjort och Birgitta Palmberger och hennes kollegor lovordar Seabeds teknik.
– Varje enhet kan bytas ut individuellt utan att kraftproduktionen från parken avbryts, vilket gör systemet skalbart och okänsligt för underhåll eller möjliga stopp eller störningar i enskilda enheter, säger Birgitta Palmberger.
Fem projekt fick stöd
Energimyndigheten fick i våras 875 miljoner extra från regeringen för att stötta intressanta energiprojekt som inte fått plats i några av Energimyndighetens forskningsprogram.
Det blev starten till en landsomfattande uppvisning av svensk energiteknik med demonstrationsanläggningar för andra generationens biodrivmedel samt förslag till annan energiteknik ”av stor nationell betydelse och omfattande exportpotential, till exempel teknik avseende fordon och elproduktion”.
39 ställde upp - fem blev utvalda
• Chemrec AB; utvinning av biodrivmedel ur svartlut.
• Göteborg Energi AB; en anläggning för omvandling av lågkvalitativ skogsråvara till högkvalitativt drivmedel - biometan.
• Södra Cell AB; en fullskaledemonstration av LignoBoost-konceptet integrerat vid fabriken i Mörrum.
• Volvo Personvagnar AB; elbil för stadstrafik
• Seabased och Fortum, vågkraft