Så mycket mer skulle panelerna i Kina ge om solen inte var skymd

2018-12-12 10:51  
Foto: Bobak

Luftföroreningarna är så tjocka att en god del av solstrålningen aldrig når marken. Nu har schweiziska forskare räknat ut hur mycket mer el och intäkter Kinas solpaneler skulle ge om landet renade sin luft.

Folkrepubliken är nu världsledande när det gäller att installera solceller, men man är samtidigt den nation som plågas mest av luftföroreningar. Den stora boven i dramat är kol. Kina använder mest i världen, och trots alla satsningar har den förnybara elproduktionen inte gjort något avtryck på det smutsiga bränslet. Faktum är att det går åt fel håll – 2018 kommer kineserna förbruka mer kol än de vad gjorde under föregående år.

Utsläppen är så påtagliga att en betydande del av solstrålningen stängs ute. Den reflekteras bland annat av svavelpartiklar, och absorberas av kolpartiklar. Att föroreningar minskar solpanelers elproduktion är ett etablerat faktum, men nu har forskare vid Eidgenössische Technische Hochschule i Zürich för första gången beräknat hur mycket Kina skulle kunna tjäna på att minska utsläppen och släppa fram solen.

Läs mer: Svenska bolagen som bygger in solceller i husens tak och väggar

Om Kina tog beslut om att sänka de fossila utsläppen till nära noll, och uppnådde det målet 2040 – då skulle landets solpaneler kunna producera nära 160 TWh extra per år. Det skulle innebära ytterligare 63 till 90 miljarder kronor i intäkter.

Men för att komma dit skulle landet behöva införa den senaste reningstekniken i sina kolkraftverk och produktionsanläggningar. Man måste också gå från att värma upp bostäder med kol till att använda naturgas eller propan. Enligt det schweiziska institutet skulle det krävas investeringar på 400 till 630 miljarder kronor för att nå målet. 17 procent av den kostnaden skulle dock kunna hämtas hem genom den extra el som solpanelerna producerar då solen inte längre skyms.

En positiv bonus är givetvis alla de liv som sparas, och att man redan vid små förbättringar påverkar det lidande som miljörelaterade sjukdomar skapar. Utöver hjärt- lungsjukdom pekar forskning mot att föroreningarna bland annat kan bidra till demens och nedsatt kognitiv funktion, samt påverka fertiliteten.

– Det finns ett stort behov av att rena Kinas luft för att förbättra folkhälsan. För närvarande är luftföroreningarna i Kina ansvariga för omkring 1,1-1,6 miljoner dödsfall i förtid varje år, säger studiens huvudförfattare Mercè Labordena till Popular Science.

Studien från det tekniska institutet i Zürich har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One,

John Edgren

Mer om: Kina Solpaneler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt