Energi

Så mycket mer skulle panelerna i Kina ge om solen inte var skymd

Foto: Bobak

Luftföroreningarna är så tjocka att en god del av solstrålningen aldrig når marken. Nu har schweiziska forskare räknat ut hur mycket mer el och intäkter Kinas solpaneler skulle ge om landet renade sin luft.

Publicerad

Folkrepubliken är nu världsledande när det gäller att installera solceller, men man är samtidigt den nation som plågas mest av luftföroreningar. Den stora boven i dramat är kol. Kina använder mest i världen, och trots alla satsningar har den förnybara elproduktionen inte gjort något avtryck på det smutsiga bränslet. Faktum är att det går åt fel håll – 2018 kommer kineserna förbruka mer kol än de vad gjorde under föregående år.

Utsläppen är så påtagliga att en betydande del av solstrålningen stängs ute. Den reflekteras bland annat av svavelpartiklar, och absorberas av kolpartiklar. Att föroreningar minskar solpanelers elproduktion är ett etablerat faktum, men nu har forskare vid Eidgenössische Technische Hochschule i Zürich för första gången beräknat hur mycket Kina skulle kunna tjäna på att minska utsläppen och släppa fram solen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här