Energi

Så blir Starbucks kaffesump till förpackning

Forskarna mal ner kaffesumpen med bullarna och blandar i speciella svampar.

Forskare använder kaffekedjan Starbucks kaffesump och gamla muffins för att göra förpackningar av bioplast.

Publicerad

Forskare på Hongkong University of Science and Technology har lyckats förvandla kaffesump till bioplast, som skulle kunna användas för förpackningar. Det rapporterar packnyheter.se, som hänvisar till en rapport presenterad på American Chemical Societys nationella möte i Philadelphia i USA.

Än så länge har forskarna bara jobbat med omvandlingen av Starbucks kaffesump och muffins i labbmiljö. Men de överväger att starta en större anläggning i Hong Kong, och har sökt pengar för att köra igång en storskalig pilotanläggning i Tyskland.

Forskarna mal ner kaffesumpen med bullarna och blandar i speciella svampar. Enzymerna som bildas bryter ner kolhydraterna till enkla sockerarter. Blandningen läggs sedan i kärl för jäsning. Där omvandlar bakterierna socker till bärnstenssyra, som sedan kan användas för att skapa biobaserade polymerer.

Det var den ideella organisationen ”The Climate Group”, som uppmärksammade forskarna i Hong Kong om att kaffesumpen skulle kunna användas som basprodukt universitetets försök med bioraffineringsteknik.