Energi

Så blir du redo i stormen

Vatten är viktigast. Kanske får du vatten från en brunn med pump som kan gå sönder när ovädret går, eller möjligen kan en vattenledning brista. En dunk rent vatten är alltid bra att ha för att släcka törsten och för matlagning i krissituationer. Pris: 180 kronor.
Stadigt ljus utan ström. Stearinljus och fotogenlampor i all ära, men en rejäl gaslykta ger ett stadigare och starkare ljus. Den här från Campingaz har en brinntid på fem timmar och fylls på med engångsbehållare. Kom ihåg att ha extra gasbehållare på lager. Pris: 300 kronor.
För de korta strömavbrotten. En UPS eller "uninterruptible power supply" innehåller ett batteri och ser till att det finns ström även under korta strömavbrott, vilket kan rädda många elektroniska prylar. Eaton 5110 håller ut mellan tre och åtta minuter. Pris: 1 250 kronor.
För de långa strömavbrotten. När strömmen inte kommer tillbaka inom några minuter får man starta sitt reservelverk. Bensindrivna BT-PG 900 från tyska Einhell är speciellt gjort för elektronikprylar och levererar 900 watt. Pris: 4 500 kronor.
Stoppa fulströmmen. Ett överspänningsskydd tar hand om störningar, strömspikar och överspänningar som sprider sig i elnätet när åskan går. På modellen Performance från APC finns också uttag för att skydda telefonlinje, adsl, tv-kabel och datanätverkskabel. Pris: 370 kronor.
När hela byn ska ha ström. För att säkert få full strömförsörjning till några villor behövs ett ordentligt elverk. SDMO J66K har en John Deere-motor på 92 hästar och levererar 400 volt 3-fas med effekten 66 kilowatt. Kom ihåg att bunkra diesel. Pris: 153 000 kronor.

När höststormarna drar in över landet gäller det att vara förberedd. Ljus och vatten är det viktigaste, men med rätt utrustning går det att behålla kontakten med omvärlden. Här är några prylar som gör dig redo.

Publicerad

Inköpsställen: www.conrad.se, www.pinal.se, www.dustin.se, www.fyndmax.se, www.kvanumsjarn.se

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här