Energi
Romson: Flera reaktorer stängs
Ringhals ligger illa till när mp uppger att flera reaktorer kommer att stängas under mandatperioden. Foto: TT
Socialdemokraterna och Miljöpartiet är nu överens om energifrågorna, inklusive höjda krav på kärnkraften.
Därmed kommer flera reaktorer att stängas under mandatperioden, som MP lovade inför valet, enligt språkröret Åsa Romson.
S och MP har kommit överens om energifrågorna. Det innebär bland annat att Vattenfalls planer på att bygga ny kärnkraft avbryts.
Energiöverenskommelsen innebär att säkerhetskraven för kärnkraftsverken skärps och kärnavfallsavgiften höjs.
Enligt Miljöpartiet ska kärnavfallsavgiften höjas från 2,2 öre per kilowattimme till 3,8 öre per kilowattimme. Ett sådant förslag från Strålsäkerhetsmyndigheten finns redan ute på remiss och kommer inom kort att hamna på regeringens bord.
TT: Kommer ert krav att två reaktorer ska stängas under mandatperioden att uppnås?
– Det kommer att uppnås och det kan uppnås med råge, säger MP:s språkrör Åsa Romson.
Miljöpartiet har aldrig drivit att kärnreaktorer ska stängas genom politiska beslut, säger Romson.
– Då skulle man behöva en avvecklingslag. Det innebär att staten måste betala en massa pengar till energibolagen för att stänga redan olönsamma reaktorer. Vi måste se till att det är de som får stå för sina fulla kostnader, säger Romson.
MP räknar med att de fyra äldsta reaktorerna får svårt att klara de nya kraven, Oskarshamn 1 och 2, samt Ringhals 1 och 2.
TT: Kan du lova att två reaktorer stängs?
– Jag lovar det som står i vårt valmanifest, att under mandatperioden kommer flera kärnkraftreaktorer att stängas.
I överenskommelsen lovar partierna också att ta "ett helhetsgrepp" om statligt ägda Vattenfall, för att använda bolaget i omställningen mot förnybar energi.
Blocköverskridande energisamtal ska hållas för att skapa långsiktiga spelregler på energimarknaden.
– Det finns ett starkt tryck från dem som vill satsa på förnybart, de vill se en stark politisk signal. Det kommer de att få nu från regeringen, sedan behöver de se att spelreglerna kommer ner på marken och då behöver vi vara överens med flera partier, säger Åsa Romson.
Beslut om skärpta krav på kärnkraftsindustrin kan fattas på myndighetsnivå och av regeringen. Där behöver man inte invänta resultat från energisamtalen, enligt Romson.
Det står också i överenskommelsen att "regeringens ingång i dessa samtal ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering".
S och MP har enats om att minst 30 terawattimmar (TWh) el ska komma från förnybara källor år 2020. Förra året kom 18 TWh från förnybara källor och målet är för närvarande satt till 25 TWh.
Det målet beräknas uppnås genom att kvoterna i elcertifikatsystemet höjs.
Systemet innebär att elleverantörerna måste leverera en viss andel "grön" el till sina kunder. När elleverantörerna köper in "grön" el får de ett certifikat som bevis. I och med det nya målet som S och MP vill införa så måste sannolikt kvoterna för hur mycket förnybar el som leverantörerna måste köpa in höjas mer än hittills planerat.
Pressen på MP att nå framgång i klimat- och energipolitiken har ökat. Särskilt sedan MP:s språkrör tycks ha dragit det kortaste strået i regeringsförhandlingarna med S-ledaren Stefan Löfven. Försvarsanslagen ska höjas - MP ville sänka dem. Det blir fler Jas-plan - MP ville ha färre. Det blir en ny pappamånad - MP ville ha två. Partiet har inte heller lyckats stoppa motorvägsbygget Förbifart Stockholm.
Naturskyddsföreningen förväntar sig tydliga markeringar i fredagens regeringsförklaring om omställning till förnybar energi och om kärnkraften.
– Man måste visa på investeringar i förnybart, men också att man klämmer åt kärnkraftsägarna, säger generalsekreterare Svante Axelsson.