Energi

Risk för stort ozonhål i vår

Extrema väderförhållanden över Arktis hotar att öppna för ett stort ozonhål över norra halvklotet i vår varnar polarforskare.

Publicerad

Vanligtvis brukar ozonhål skapas över Antarktis på södra halvklotet där temperaturen i stratosfären vanligtvis är lägre än över Arktis. Men i år har temperaturen i stratosfären över Arktis hållit sig kring minus 90 grader C i flera veckor, vilket är 8 grader lägre än medeltemperaturen och 2 grader lägre än vid en tidigare lägstanotering vintern 2010/2011.

Forskare vid Alfred Wegener Institute, AWI, har noterat förhållandena vid polarforskningsstationen på Spetsbergen och varnar nu för ett stort ozonhål över norra halvklotet under mars och april om inte väderförhållandena ändras.

Vad som har inträffat är att luftmassorna har fastnat i en lågtrycksvirvel högt över Arktis. I mitten av februari kommer mer än en fjärdedel av allt ozon över Arktis att ha förstörts. Ozonlagret bryts ner av de stora mängder klorfluorkarboner, CFC, som människan tidigare har släppt ut. Sådana användes tidigare som köldmedium i kylskåp. De är förbjudna nu, men de volymer som tidigare släppts ut kommer att påverka ozonskiktet under många decennier framöver.

AWI-forskaren Markus Rex berättar i ett pressmeddelande att om lågtrycksvirveln består in i början av mars kommer vi att få ett mycket stort ozonhål över norra halvklotet. Detta kan öka risken för mycket höga uv-nivåer från vårsolen över stora delar av Europa.

Men om virveln bryts upp innan dess kommer luftlagren blandas med frisk luft från lägre latituder och Arktis skonas då från vad som annars kan bli ett ozonhål som är större än det som uppstod vintern 2010/2011.

I ett internationellt samarbete mäter nu AWI-forskarna ozonskiktet med sensorer på ett 30-tal observationsplatser. I april ska dessutom ett flygplan göra mätningar på mycket hög höjd i stratosfären.