Energi
Resistenta bakterier ökar i miljön
Två av fem undersökta svenska vattenverk hade antibiotikaresistenta tarmbakterier i råvattnet. Det visar en studie från Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt.
Tarmbakterier som antibiotika inte biter på ökar ute i samhället. I dag utgör de ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan, konstaterar Smittskyddsinstitutet. Att de nu har hittats i flera vattentäkter innebär inte att vi riskerar att smittas via dricksvattnet, bakterierna dör under reningen i vattenverket.
– Däremot är det en varningsklocka att de är så spridda i miljön, säger Mats Lindblad, mikrobiolog och riskbedömare vid Livsmedelsverket.
Under förra året tog Livsmedelsverket 98 prov på råvatten vid fem vattenverk där tarmbakterien e-coli tidigare varit vanlig. Syftet var att leta efter stammar som var motståndskraftiga mot antibiotika, så kallade ESBL-bildande e-coli.
Resultatet visar att multiresistenta e-coli var vanliga i råvattenprover från två av vattenverken, Alelyckan i Göteborg samt Skråmsta i Örebro. Alelyckan tar vatten från Göta älv eller Delsjöarna medan Skråmsta använder konstgjort grundvatten som tillverkats av ytvatten från Svartån.
– Bakterierna i råvattnet liknar mer dem som finns hos människor än hos djur. Det visar analyser som gjorts av Statens veterinärmedicinska anstalt.
Det talar för att utsläpp från reningsverk är den dominerande källan. Djur, bland annat fåglar, är annars en vanlig källa.
Finns det någon risk att man smittas av bakterierna när man badar?
– Nej, halterna är så låga så det är inte sannolikt, säger Mats Lindblad.
Pilotstudien är en del i en kartläggning av vilken roll livsmedel spelar för att sprida ESBL-bildande tarmbakterier och betydelsen för folkhälsan. Just nu studeras grönsaker. Projektet avslutas år 2014.