Regeringen: Slopa bygglov för solceller

2017-03-16 15:05  
Regeringen överväger att slopa bygglov för solceller och solfångare. Foto: Imaginechina / All Over Press

Regeringen vill slopa kravet på bygglov för solcellspaneler och solfångare.

(Artikeln har uppdaterats)

Under torsdagen meddelade regeringen att Boverket får i uppdrag att utreda förutsättningarna för flera undantag från bygglovskravet.

Ett av uppdragen handlar om att titta närmare på möjligheterna att utfärda ett generellt undantag från kravet på bygglov vid montering av solcellspaneler och solfångare.

I samma veva ska verket undersöka andra möjliga undantag, till exempel vid ändring av färg och fasadbeklädnad samt bygge av altaner.

– Mindre krångel gör att vi får mer förnybar energi och mer frihet för människor, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

I dag ser reglerna olika ut i olika kommuner. Peter Eriksson säger till Aftonbladet att han tror att det byråkratiska krånglet kan vara ett skäl till att privatpersoner drar sig för att installera solceller.

– Är det enkelt och smidigt så tror jag att fler är beredda att satsa, det kan bidra till en ökad produktion av förnybar energi i Sverige, säger han till tidningen.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt