Regeringen ångrar sig om skatt på solel

2016-08-30 16:41  
Solceller. Foto: All Over Press

Regeringen svänger om den nyss införda skatten på el från solenergi för företag och organisationer. Nu ska den sänkas.

(Artikeln har uppdaterats)

– Vi jobbar för fullt för att se om det finns möjligheter för en nedsättning till lägsta nivå, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Det är bara två månader sedan skatt på solel från anläggningar över en viss effekt, till exempel hos bostadsbolag, infördes. Regeringen motiverade skatten med att EU-regler tvingade fram det. Men häromdagen lät EU-kommissionen förstå att det inte fanns något tvång. Nu gör regeringen en u-sväng, nästan.

Moderaternas skattepolitiska talesperson Maria Malmer Stenegard undrar vad regeringen sysslar med.

– Senast i går försvarade finansministerns statssekreterare skatten, i dag lämnar finansministerns helt andra besked, säger hon.

– Vi kan inte ha en regering som ständigt byter fot, tillägger hon och pekar på att regeringen också hastigt ändrat sig om införandet av ett nytt ersättningssystem för ensamkommande och stoppat förslaget om att arbetsgivarna skulle betala sjuklön för långtidsarbetslösa.

Per Åsling, ordförande (C) i riksdagens skatteutskott, tycker att det är bra att regeringen svänger.

– Magdalena Andersson bekräftar ju att regeringen har haft fel, säger Åsling som förutsätter att det inte blir någon skatt alls när regeringen svängt färdigt.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Energiskatt Solel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt