Energi

Priset på olja stiger i rekordtakt

Priset på olja är på väg mot den största procentuella årliga ökningen sedan 2009. Under året har priset på flera av de mest omsatta typerna av råolja stigit med runt 50 procent.

Publicerad

Bakom uppgången ligger överenskommelsen i november mellan oljekartellen Opec och andra oljeproducerande länder om att minska produktionen av råolja, för att pressa upp priserna.

Priset på två av de mest omsatta typerna av råolja, Nordsjöolja (Brent) och West Texas Intermediate, har under året ökat med runt 50 procent. Det är den största procentuella ökningen sedan 2009.

Den fortsatta prisökningen visar också att marknaden inte reagerat nämnvärt på den oväntade ökningen av det amerikanska råoljelagret. Det fylldes på med 614 000 fat under veckan närmast jul, jämfört med analytikernas förväntningar på en minskning med 2,1 miljoner fat under samma period.

Under 2017 förväntas oljepriset fortsätta långsamt uppåt. Mot slutet av nästa år räknar analytikerna med att priset på ett fat Nordsjöolja är cirka 60 dollar i genomsnitt, enligt Reuters. I dag handlas ett fat Nordsjöolja för omkring 57 dollar fatet.