Premiär för fjärravlästa elmätare

2009-07-01 09:07  

Sex år efter beslutet är det idag premiär för den månadsvisa avläsningen av elmätarna i Sverige. 5,2 miljoner nya elmätare har installerats.

Från 1 juli ska elnätsföretagen en gång i månaden läsa av alla elmätare hos landets 5,2 miljoner elkunder. Det gäller elkunder med en säkring upp till 63 ampere. Tidigare räckte det med avläsning en gång om året.

- Vi kommer säkert att se vissa anpassningsproblem inledningsvis för både kunderna och företagen, säger Tommy Johansson vid Energimarknadsinspektionen, som ansvarar för att elnätsföretagen följer de nya reglerna.

Branschorganisationen Svensk Energi uppskattar att investeringen i elmätare som kan fjärravläsas har kostat elleverantörerna mellan 10 och 15 miljarder kronor. Informationen från elmätaren överförs antingen via mobilnätet, via radionät eller elnätet.

Med den nya reformen är det meningen att kunderna ska betala för den faktiska förbrukningen, och inte som tidigare för en uppskattad förbrukning.

Håkan Abrahamson

Mer om: Elmätare Elnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt