Energi

Pengar att hämta - i trasiga lampor

Foto: Fredrik Stehn
Foto: Fredrik Stehn
Återvinning av trasiga lampor. Grafik: Jonas Askergren
Återvinning av trasiga lampor. Grafik: Jonas Askergren

Det finns dolda värden i dina gamla lysrör och lågenergilampor. Nu startar ett projekt för att återvinna de värdefulla och sällsynta metallerna som döljer sig i lampornas lyspulver.

Publicerad

Yttrium, erbium och europium. Lyspulvret i lysrör och lågenergilampor innehåller inte bara giftigt kvicksilver, utan även sällsynta och dyrbara jordartsmetaller. I småländska Hovmantorp startar återvinningsföretaget Sweden Recycling ett nytt projekt för att försöka återvinna de eftertraktade ämnena.

Hit fraktas alla lampor som samlas in på kommunala återvinningscentraler i Sverige. I fjol kom 2?500 ton ljuskällor, varav cirka 75 procent bestod av lysrör och lågenergilampor. De tippas direkt från långtradarna ner i företagets egenutvecklade våtprocess, som nyligen togs i drift.

- Det unika är att vi binder kvicksilvret och lyspulvret, till skillnad från torra processer, som kan ge skadligt damm, säger Ove Pettersson på Sweden Recycling.

Lysrören krossas i stora valsar i en sluten behållare, medan lågenergilamporna finfördelas i strimlare. Sedan tvättas krosset i en vätska som oxiderar kvicksilvret. Resultatet blir ett kvicksilverhaltigt slam, som även innehåller de eftertraktade metallerna.

Nu gäller det att hitta ett lönsamt sätt att avskilja kvicksilvret och jordartsmetallerna ur slammet. I satsningen, som delvis finansieras av Vinnova, deltar forskare i kärnkemi vid Chalmers samt forskningsinstitutet Chalmers Industriteknik.

- Ju bättre vi lyckas separera metallerna, desto bättre pris räknar vi med att få. Svårigheten är att jordartsmetallerna är så lika i sina egenskaper, säger Ove Petterson.

Hur mycket pengar som finns att hämta i lyspulvret är ännu oklart. Projektgruppen ska börja med att undersöka hur stora halter som döljer sig i slammet. Ove Pettersson tror att de dyraste ämnena kan ge ett pris i nivå med silverpriset.

- Och priserna stiger på världsmarknaden i takt med att efterfrågan ökar, säger han.

Det kan förklara att internationella lampjättar har fått upp ögonen för återvinningsmetoden.

- Vi har haft både Philips och Osram på besök det senaste året. Det tycker vi visar att det här är intressant, säger Ove Pettersson.

Att återvinna de sällsynta metallerna är också ett sätt att minska beroendet av Kina, som i?dag är den dominerande leverantören av flera av ämnena.