Energi

Över 30 kilo uran hittat i ventilation

Foto: IBL/REX
Foto: IBL/REX

30,8 kilo uran har hittats i ventilationssystemet i Westinghouses kärnbränslefabrik i Västerås. Säkerhetschefen Berndt Holmqvist bekräftar att företaget inte hade koll på var uranet fanns då det hittades för två veckor sedan.

Publicerad

– De här uranpartiklarna transporteras ju vidare till en behållare för att samla upp uranpulvret. Och i denna behållare noterade vi då, efter mätningar, att där fanns 30,8 kilo på ett fack där som vi inte hade noterat sedan tidigare, säger Holmqvist till P4 Västmanland.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har tidigare riktat kritik mot Westinghouse för att inte ha kontroll på uransamlingarna i sina system. I början av november hittades sammanlagt 4,5 kilo uran på tre olika ställen i fabrikens ventilationssystem. SSM har också bland annat funnit spår av uran på overaller och i dagvattensystemet.

– Den allvarligaste olyckan som skulle kunna hända där i fabriken, det är det vi kallar för en kriticitetsolycka, det vill säga en okontrollerad kärnreaktion. Och för att undvika det så måste man veta var man har sitt uran någonstans, säger Eric Häggblom, inspektör vid SSM till P4.

SSM ska nästa år göra en mer omfattande granskning av Westinghouse. Företaget hanterar 600 ton uran per år i fabriken i Västerås.