ENERGI
Oro på Northvolt efter oförklarade dödsfallen: ”Det känns olustigt”
Tre personer som arbetade på Northvoltfabriken i Skellefteå har oförklarligt avlidit på kort tid. Personerna arbetade på tre olika avdelningar. Ingen av dem ska ha vistats i byggnaden där aktivt material produceras till katoder.
De tre männen avled i sina hem inom loppet av ett halvår. En 33-årig trebarnsfar hittades död i sin säng i januari efter ett kvällspass på Northvolt.
En månad senare upptäcktes att en 19-åring, som också jobbade på fabriken, hade avlidit i sin säng.
I juni hittades en 59-årig man död på sin balkong efter jobbet på batterifabriken.
De två första fallen utreddes av polisen som dödsfall utan misstanke om brott. Men polisen hittade inget att gå vidare med och avslutade ärendena.
”Är i ett väldigt tidigt skede”
Efter det senaste fallet i juni har de två första utredningarna öppnats på nytt, berättade polisen i förra veckan.
– Vi hade en indikation att han hade varit på sin arbetsplats och eventuellt utsatts för någon exponering. I samma veva fick vi de två andra ärendena och då valde vi att titta på dödsfallsutredningarna en gång till, säger Johan Stabbfors, gruppchef på polisens miljöbrottsenhet i Umeå, till Ny Teknik.
Uppgiften om exponering har polisen fått muntligt. Enligt Johan Stabbfors vet polisen ännu inte vad det skulle röra sig om för ämne och om exponeringen ska ha kommit via luft eller hud.
Nu ska polisen utreda om det finns någon koppling mellan dödsfallen.
– Vi kommer att jobba brett med det här. Men vi är i ett väldigt tidigt skede, säger Johan Stabbfors.
”Har inte kunnat förklara dödsfallen”
De tre personerna har obducerats. Men Johan Stabbfors har ännu inte fått det slutliga utlåtandet för 59-åringen.
– I de här fallen har man inte kunnat förklara dödsfallen. Därför vill vi titta på dem igen, säger han.
Enligt Aftonbladet, som har tagit del av rättsmedicinalverkets protokoll från de två första obduktionerna, hade den första mannen inga spår av alkoholer, droger eller läkemedel i blod, hår eller urin. Han hade inga kända sjukdomar och inget känt missbruk.
Han hade dock sjukliga förändringar i form av ”blodstockade inre organ, skum i luftvägarna och tecken till lindrig inflammation i levern”, skriver Aftonbladet.
Om inte heller obduktionen av 59-åringen kan fastställa dödsorsaken ska polisen undersöka möjligheten att göra ytterligare tester.
– Men då måste vi veta lite mer specifikt vad det är vi söker. Det tänker vi att vi ska komma fram till genom förhör, säger Johan Stabbfors.
”Oro i arbetslaget”
I nästa vecka räknar polisen med att hålla förhör med personer i de avlidnas omgivning. Om det rör sig om både anhöriga och kollegor vill Johan Stabbfors inte avslöja.
Enligt Mikael Stenmark, huvudskyddsombud för IF Metall på Northvolt, arbetade de tre avlidna personerna på olika avdelningar. 33-åringen var städare och anställd via Sodexo. Han arbetade i två likadana byggnader som kallas ”downstream”. Det är där elektroderna torkas i ugnar, klipps till och monteras i celler.
19-åringen arbetade på stationen som kallas ”notching”, där folien med aktivt material klipps till i rätt form för att bilda en elektrod.
59-åringen arbetade med underhåll på själva byggnaderna.
– Det är enheten där man är mest orolig. Efter dödsfallet hörde två skyddsombud av sig och berättade om oro i arbetslaget och medarbetare som inte ville gå tillbaka till jobbet, säger Mikael Stenmark.
”Har tagit riktigt stryk emotionellt”
I den byggnad där det aktiva materialet till katoderna tillverkas behandlas och blandas nickel, mangan, kobolt och litium. Men enligt Mikael Stenmark arbetade ingen av de tre avlidna personerna där.
– Nej, det är det underliga i det här sammanhanget. I downstream ska vi ha koll på allting, och jag upplever att vi har koll på allting. Så det känns olustigt, säger han.
Både 33-åringen och 19-åringen ska ha klagat på en stark lukt på arbetsplatsen, uppger anhöriga till Aftonbladet. Mikael Stenmark tror att lukten kommer från isopropanol som används vid städningen.
– Det jobbigaste här är att arbetskamrater till de här personerna har tagit riktigt stryk emotionellt. Det är i det huset som de stora händelserna har varit, explosionen var i samma hus. Så jag förstår dem. De är oroliga, säger Mikael Stenmark.
Explosionen inträffade i november förra året, då en man i 25-årsåldern omkom. Då var det en renhållningsmaskin i anslutning till batteriproduktionen som exploderade.
Ny Teknik söker Northvolt men har ännu inte fått svar på några frågor. Till andra medier har kommunikationschef Matti Kataja bland annat uppgett att fakta tyder på att de tre dödsfallen är tragiska sammanträffanden. Han har också hänvisat till att upp emot 5 000 personer arbetar dagligen på Northvolt Ett och att Folkhälsomyndighetens statistik visar att 1,5 personer per 1 000 dör i förtid varje år.