Energi

Oljebolag ställer om - bygger världens största raffinaderi för förnybart

Raffinaderiet i Rodeo. Foto: Phillips 66
Raffinaderiet i Rodeo. Foto: Phillips 66

Amerikanska Phillips 66 bygger nu om ett oljeraffinaderi till att omvandla bland annat matfett till en rad gröna bränslen. Det blir den största anläggningen i sitt slag.

Publicerad

Oljebolaget med huvudkontor i Houston, Texas, har 13 raffinaderier i USA och Europa. Phillips 66 noterar att priserna för gröna bränslen tycks ligga stabilt samtidigt som oljepriserna har fallit.

Därför bygger de nu om sitt oljeraffinaderi nära San Francisco till att producera gröna drivmedel. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Anläggningen i Rodeo i Kalifornien ska omvandla matolja från fritöser, smörjmedel och olja från sojabönor till diesel, bensin och jetbränsle. För dieselfordon hävdar Phillips 66 att slutprodukten kommer att fungera utan inblandning av fossila bränslen.

Raffinaderiet blir det största i sitt slag

Tillsammans med ett annat projekt under utveckling får anläggningen en kapacitet att producera över tre miljarder liter per år och blir det största raffinaderiet i sitt slag globalt.

Raffinaderiets nya namn är Rodeo Renewed, och bränsleproduktionen ska kunna inledas redan 2024. Anläggningen kommer då att ha halverat sina koldioxidutsläpp och sänkt utsläppen av svaveldioxid med 75 procent.

– Med Rodeo Renewed tar Phillips 66 ett avgörande steg för att möta efterfrågan på förnybara bränslen och hjälpa Kalifornien att klara av sina koldioxidmål. Vi tror att världen kommer att kräva en mix av bränslen för att möta efterfrågan på billig energi, och de förnybara bränslena från Rodeo Renewed kommer att utgöra en viktig del i den mixen, säger bolagets vd Greg Garland.